AMSTERDAM - In juni van dit jaar verschijnt bij Willems Uitgevers het boek Onze Nationale Trots van Kevin Plein en Jan Willem Spaans. Dit boek maakt deel uit van het onlangs door deze uitgeverij in het leven geroepen Sportumi – De sportbibliotheek van de Lage Landen. Onze Nationale Trots is overigens een boek dat er simpelweg moést komen nu het Surinaamse voetbalteam aan de vooravond staat van een historische gebeurtenis: deelname aan de Gold Cup!


Bondscoach Dean Gorré en zijn selectie hebben knap werk verricht door zich te plaatsen voor een eindronde. De perspectieven voor het voetbal in Suriname waren nog nooit zo mooi. Tijd voor een boek dus! Met Onze Nationale Trots hebben Kevin Plein en Jan Willem Spaans een multifunctioneel boek geschreven. Deels dient het als voorbeschouwing op het aanstaande toernooi, deels ook als liefdesverklaring aan het Surinaamse voetbal.

Voor hun boek interviewden Plein en Spaans een reeks Surinaamse prominenten van zeer divers allooi, maar met een gemeenschappelijke liefde: Natio! Hun anekdotes en verhalen werden door de auteurs op boeiende en amusante wijze opgetekend in Onze Nationale Trots. Zelf zijn zij misschien nog wel het meest verguld met het feit dat ze de Surinaamse president, zijne excellentie Chandrikapersad Santokhi mochten interviewen. Santokhi is sinds de verkiezingen in 2020 aan de macht in Suriname en stemde met genoegen in met het interview. Als man van het volk en met zijn eenvoudige afkomst weet Santokhi zich goed te verplaatsen in de emoties rondom het feit dat het Surinaamse voetbalteam voor het eerst deelneemt aan de Gold Cup. Sterker nog, hij deelt die gevoelens en had ooit zelfs de droom profvoetballer te worden. In Nederland heeft men Santokhi wellicht wel eens zien voetballen op de Apeldoornse velden waar hij studeerde. Hoe dan ook, deze man van het volk draagt de sport én het Surinaamse voetbalteam een warm hart toe en dat steekt hij niet onder stoelen of banken!

Santokhi: “Voetbal is niet alleen een sport, maar ook een maatschappelijke gebeurtenis. Ongeacht de verschillen tussen de standen van mensen, want op dat moment is iedereen één. Dat is de bindkracht van het Surinaamse elftal.”

Vanzelfsprekend is dit vraaggesprek, samen met vele anderen, terug te lezen in Onze Nationale Trots.

De conclusie is snel getrokken: Onze Nationale Trots: is bij uitstek geschikt om je voor te bereiden op de Gold Cup en al wat erop zal volgen. Wi na wan!

Over de auteurs
Kevin Plein is een Rotterdamse voetbalvolger met Surinaamse roots. Sinds 2016 is hij actief als interviewer en tekstschrijver voor de populaire voetbalwebsite Natio Suriname. Hij is naast Natio-watcher tevens supporter van het nationale voetbalteam van Suriname.

Jan Willem Spaans is zelfstandig voetbalschrijver. Hij is medewerker van het maandblad Elf Voetbal en auteur van de boeken Een dag uit het leven van Virgil en Liverpool FC Eindelijk kampioen!

De mannen bundelden hun krachten en schreven samen Onze Nationale Trots.

Onze Nationale Trots wordt als paperback uitgegeven door Willems uitgevers onder ISNB 978 949 32 42 111, telt 220 pagina’s en kost € 20,--.