ROTTERDAM - Afgelopen vrijdag bezocht een groep ouderen de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam-West. Trevvel Sociaal, de welzijnstak van personenvervoerder Trevvel, organiseerde het uitje. Dat deed het in het kader van het ‘Uit & Thuis’-project, waarmee Trevvel zijn klanten ook op sociaal vlak ondersteunt. Na een kijkje achter de schermen en rondleiding met gids was er voor de deelnemers dan ook gelegenheid om een praatje te maken, natuurlijk voor de liefhebbers onder het genot van een vers gebrouwen speciaalbiertje.

“Met ‘Uit & Thuis’ kunnen onze klanten aan allerhande activiteiten deelnemen, waarbij Trevvel Sociaal zowel het vervoer als de organisatie van de uitjes verzorgt”, legt CEO Arno van Haasterecht uit. “Zo verlagen we de drempel om de deur uit te gaan en voorkomen we dat onze klanten, veelal ouderen, buiten de maatschappij komen te staan of vereenzamen.”

Dat tracht Trevvel mede te bereiken door het veelzijdige aanbod aan uitjes, waardoor mensen uit alle bevolkingslagen en -groepen met elkaar in contact komen. “Het uitje naar de brouwerij is namelijk slechts één van de vele uitjes die we maandelijks organiseren”, aldus Van Haasterecht. “Alleen al vorige maand brachten onze klanten een bezoek aan het depot van Museum Boijmans van Beuningen, kregen zij een rondleiding door het stadion van Excelsior, bezochten zij de SS Rotterdam, gingen zij bowlen of kwamen zij samen voor een feestelijke levensliedmiddag.”

‘Uit & Thuis’
Voor zijn ‘Uit & Thuis’-kalender werkt Trevvel samen met de diverse Rotterdamse instellingen en organisaties die de activiteiten aanbieden. “Klanten boeken de rit én de activiteit via Trevvel Sociaal”, benadrukt Van Haasterecht. “Dat kunnen zij op eigen initiatief doen, maar wij benaderen hen ook actief om aan activiteiten deel te nemen als dat naar onze inschatting zinvol is.”

Op de ‘Uit & Thuis’-kalender staat een zorgvuldig geselecteerd aanbod van culturele, sportieve, recreatieve, educatieve en sociale uitjes, zodat er voor elk wat wils is. Bij de samenstelling van de agenda let Trevvel er bovendien op dat de uitjes voor zo veel mogelijk van zijn klanten toegankelijk zijn, zowel in fysiek als in financieel opzicht. De ‘Uit & Thuis’-kalender bevat namelijk ook activiteiten die speciaal bedoeld zijn voor mensen die een Rotterdampas hebben, waarmee zij gratis of met korting kunnen deelnemen. “Het bezoek aan de Stadshaven Brouwerij staat dan ook voor alles wat wij met Trevvel Sociaal willen uitdragen, namelijk dat iedereen midden in het leven moet kunnen blijven staan”, stelt Van Haasterecht.

Trevvel Sociaal
Trevvel Sociaal is de welzijnsafdeling van Trevvel, ontstaan uit een samenwerking tussen Trevvel en twee Rotterdamse welzijnsorganisaties, DOCK en Wmo Radar. Dit samenwerkingsverband is erop ingericht om klanten van Trevvel extra ondersteuning te bieden, hen te activeren en om participatie in de samenleving te stimuleren, onder meer aan de hand van de ‘Uit & Thuis’-kalender. Daarnaast staan de welzijnswerkers van Trevvel Sociaal klaar om samen naar een oplossing te zoeken voor praktische hulpvragen, gezondheidsvragen en vragen op sociaal of emotioneel vlak.

Stadshaven Rotterdam

De Stadshaven Brouwerij is de op één na grootste onafhankelijke ambachtelijke brouwerij van Nederland en produceert jaarlijks twee miljoen liter bier. De brouwerij opende in juli 2021 zijn deuren en is gevestigd in een meer dan honderd jaar oud voormalig fruitpakhuis, in het Merwe-Vierhavengebied. Dit haventerrein, ooit een van de grootste fruithavens ter wereld, is in herontwikkeling tot een moderne stadswijk met woningen, bedrijven en horeca. Dit aspect was dan ook onderdeel van de rondleiding die de bezoekers kregen.