LANGEDIJK - Donderdagmiddag 14 april jl. heeft burgemeester Peter Rehwinkel de nieuwe PRUT expositie op bijzondere wijze geopend. Tot medio oktober is de tentoonstelling over de waarde van aarde te bezichtigen voor het publiek.


Grond centraal

Goede bodemzorg is belangrijk. Dat wisten de tuinders van toen, dat weet de tuinder van nu. De uitdaging tussen productie, en 'wat de grond' aankan, tussen druk op de opbrengst en 'meebuigen met de natuur', het levert volop dilemma's en uitdaging op.

'Grond' is vandaag de dag, misschien wel meer dan ooit een actueel thema. Goede bodemzorg is van levensbelang in de strijd tegen klimaatverandering. Verzilting, verzakking, zeespiegelstijging, stikstofnormen, druk op de productie.....GROND is een onderwerp vol uitdagingen en is onlosmakelijk verbonden met het verhaal van de BroekerVeiling.

In de nieuwe tentoonstelling van Museum BroekerVeiling staat daarom GROND centraal. Een onderwerp dat de mogelijkheid biedt om vanuit het verleden te kijken naar de toekomst. In gesprek met de tuinders, hoe werkte de tuinder van toen? En hoe ontwikkelde zich de zorg voor de grond en voor de opbrengst van die grond via hun zoons en toen weer hun zoons? In de landbouw vond een ongekende innovatie plaats de afgelopen 60 jaar. Van opa met 5 eilanden op het 1000 eilandenrijk tot honderden hectaren grond door heel Europa. Van planten op de hand tot volledig GPS gestuurde tractoren waar bijna geen mensenhand meer aan te pas komt. Totaal andere bedrijven.......en ondanks dat nog altijd dezelfde vraag: hoe zorgt de grond voor ons en hoe zorgen wij voor de grond?

Tijdelijke tentoonstelling

De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs die vraag via contrasten: heden, verleden en toekomst, langs bedrijven uit de regio en langs de zoektocht van die bedrijven naar 'goede grond'.

PRUT daagt de bezoeker uit om de relatie met de grond te onderzoeken. Hier gaan de handen in de klei en de voeten in de laarzen, hier duiken we het grondlab in en ontdekken we via verhalen, foto's, objecten en een uitnodiging om zelf aan de slag te gaan......alles over onze relatie.....met PRUT.

De tijdelijke tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met (familie)bedrijven TB&S, byBroersen, Gebroeders Koss, Appelman Vegetables, Koppert en Campus Almkerk/Pixelfarming.

Bezoek

Reserveren om de PRUT expositie te bezoeken is niet verplicht, maar kan via de website www.broekerveiling.nl Bezoek aan deze expositie kost € 5,- per persoon, of gratis met een Museumkaart.