MEDEMBLIK - De meer dan 45.000 bezoekers per jaar die bij ‘De oude bakkerij’ naar binnen stappen, weten meteen: dit is een museum in vol bedrijf. Dat is niet alleen te zien, maar ook de ruiken, te proeven, te beleven. Geen museum om alleen maar op afstand op afstand naar spullen te kijken, maar om met inzet van alle zintuigen de wereld van brood, banket, chocolade en suikerwerk te ontdekken. Alle schatten van het Nederlandse bakkersambacht, materieel en immaterieel, zijn hier te vinden. De bijzondere kennis, unieke vaardigheden en natuurlijk de typerend Nederlandse tradities.


Elke dag dat het museum open is, kan iedere bezoeker die dat wil, de handen uit de mouwen steken en zelf ervaren hoeveel inzet, vakkennis en ervaring het vergt om een gevulde koek te maken, een krentenmik te bakken of zorgvuldig een heerlijke bonbon samen te stellen. Iedereen is daarbij welkom, we hebben het lekkerste museum van Nederland op alle niveaus toegankelijk gemaakt. Zonder drempels in ons gebouw en in wat de bezoeker kan ervaren.

We houden het cultuurhistorisch erfgoed van de Nederlandse bakker echt levend

Dat is ook precies wat het museum beoogt: de materialen en de kennis van het Nederlandse bakkersambacht te verzamelen, te beheren en zo levend mogelijk, vol in bedrijf, te presenteren. Met deze daadwerkelijke beleving geven we een compleet inzicht in het leven en werk van onze bakkers.

Met authentieke objecten, gereedschappen en machines brengen we elke dag dat het museum geopend is, de techniek en het vakmanschap van de Nederlandse bakkerij in de praktijk. Als we de hete oven openen, vult de heerlijke geur van versgebakken waar het museum. Daarbij blijven we actief aansluiten op de definities van het icom (International Council of Museums). Waar nodig krijgt onze beheertaak voorrang; zo houden we het cultuurhistorisch erfgoed beschikbaar voor volgende generaties.

Als kenniscentrum zijn we zelfs toegankelijk voor wie niet naar het museum komt

‘De oude bakkerij’ heeft daarbij een accent op de banketbakkerij liggen. Samen met het bakkerijmuseum te Hattem, dat zich meer op objecten uit de broodbakkerij richt, beschikken we over een zeer brede en diepe collectie in het erfgoed van de Nederlandse ambachtelijke bakkerij. En de vakkennis en ervaring die daarmee samenhangt. Meermalen per week beantwoorden we specialistische vragen in het vakgebied. Van bezoekers, maar meer nog van de media en van actief werkende bakkers en liefhebbers die dan details willen weten van een bijzondere techniek of inzet van ambachtelijke gereedschappen.

De collectie