BOLSWARD - Op zaterdag 13 april organiseren vijf samenwerkende oorlogsmusea een fietstocht in de omgeving van Bolsward langs historische plaatsen die te maken hebben met verzet, onderduiken en de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog.


In 2022 presenteerden vijf samenwerkende musea de routes “Sporen van WO II”. De auto- en fietsroutes leiden langs plaatsen waar monumenten zijn opgericht, waar de gevolgen van de oorlog nog tastbaar aanwezig zijn of waar het verhaal na vertelling als het ware zichtbaar wordt in de omgeving.

De vijf musea zijn Museum De Tiid, Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum, Warkums Erfskip met de oorlogszolder, Museum Bescherming Bevolking in Grou en het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. Elk museum heeft in de eigen regio sinds 2022 een fiets en of autoroute opgezet.

In april wordt de route rondom Bolsward uitgelicht. De route is een 29 kilometer lange fietstocht langs negen beleefplekken die meer vertellen over het verzet, onderduikers en de luchtoorlog in de gemeente Sûdwest-Fryslân.

De route gaat onder andere langs het buurtschap Ugoklooster waar de geboorteboerderij van Titus Brandsma staat. Pater Titus streed tegen de Duitse bezetter en het Nationaal Socialisme en vóór de persvrijheid. Hij werd door de Duitsers opgepakt en stierf in 1942 in het concentratiekamp Dachau. Titus Brandsma werd in 2022 heilig verklaard.

Een andere markante plek op de route is het vliegeniersmonument bij Bolsward, waar in december 1942 een B-24 bommenwerper is neergestort. Op de terugweg van Duitsland naar vliegbasis Tibenham in Norfolk werd het toestel door Duitse vliegtuigen aangevallen. Getroffen door Duits vuur stortte het neer op steenworp afstand van de boerderij van de familie Witteveen.

De start van de route op 13 april a.s. is om 14.00 uur vanuit Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward. Bij de start krijgen de deelnemers de nodige uitleg over de route. Onderweg is er in Reahûs gelegenheid voor koffie en oranjekoek in café “De Ree”. Ook is daar informatie te krijgen over de routes van de andere vier musea.

Aanmelden kan via www.detiid.nl. De kosten bedragen € 7,50 pp.