ROTTERDAM - Op 28 april stroomde de adem van nieuwe lente in de Rotterdamse omgeving Slingeplein en Zuiderpark. Leden van de World Mission Society Church of God (Hoofdpastoor Kim Joo-cheol, hieronder de Church of God) gingen de straat op voor een 'Wereldwijd schoonmaakcampagne'. Niet alleen de leden in Nederland, uit Rotterdam en Amsterdam deden mee, maar ook in de buurlanden als België en Frankrijk.

Een kerkfunctionaris zei: “Dit voorjaar, dat begon met het Pascha van het Nieuwe Verbond, Gods feest dat in de Bijbel staat, vierden we het Feest van de Ongezuurde Broden en de Dag van Opstanding en God vulde de harten van onze leden met eeuwige geluk en vreugde. We zijn voorbereid om de liefde die we van God hebben ontvangen, vandaag door de straat opruimingscampagne met onze buren te delen.”

Pascha is een feest van God met de betekenis: 'rampen gaan voorbij.' De dag vóór Zijn offer aan het kruis vestigde Jezus Christus het Nieuwe Verbond, waarbij Hij vergeving van zonden en eeuwig leven beloofde met het Paschabrood en de Paschawijn die Zijn vlees en bloed vertegenwoordigen (Mat 26, Luk 22). Pascha wordt gevolgd door het Feest van Ongezuurde Broden, dat de kruisiging van Christus herdenkt, en de Dag van Opstanding, die de zegeningen van de hoop op de opstanding bevat. De Church of God is de enige Kerk ter wereld die de feesten van God zoals vermeld in de Bijbel, viert.

Om 13:00 uur ’s middags gingen zo'n 40 vrijwilligers op deze dag, drie uur lang naar alle uithoeken van het 5 kilometer lange gebied rond metrostation Slinge, Slingeplein en het Zuiderpark. Ze verzamelden nauwgezet huishoudelijk afval, zoals sigarettenpeuken, blikjes, flessen, wegwerpbekers, rietjes en plastic zakken. In totaal werden 45 vuilniszakken van 100 liter met afval gevuld.

De gemeente Rotterdam juichte het nieuws dat kerkleden tijdens de schoolvakantie vrijwillig zorg wilden dragen voor het milieu van hun gemeenschap toe, en verstrekte de opruimingsmaterialen.

Cathy, die voor het eerst deel nam aan de activiteit vertelde met een lach op haar gezicht dat deze activiteit haar veel energie gaf. Ook Lorenzo deed voor het eerst mee en vertelde dat de schoonmaakactiviteit leuk en gezegend was, ‘het is goed voor onszelf en de stad.’ Irma, die al meerdere jaren deel neemt aan de schoonmaakcampagne zei: ‘Ik wil graag bijdragen aan een schoner milieu. Dit geeft een rein hart en gedachte en dit doe ik naar het voorbeeld van hemelse Vader en Moeder. Ook jongeren vanaf 12 jaar deden enthousiast mee met deze activiteit: ‘We moedigen elkaar aan en leren dat we door goede daden meer zullen schijnen.’

Voorbijgangers complimenteerden de leden voor het schoonmaken van de omgeving. Een buurtbewoner zei: ‘Ik vind het heel goed dat jullie dit doen, meer mensen uit de buurt zouden dit als voorbeeld moeten nemen. Het zijn niet de jongeren die de buurt vervuilen maar ook volwassenen, die beter zouden moeten weten, gooien hun afval gewoon op straat. Bedankt.’

Op dezelfde dag werden gelijktijdige schoonmaakcampagnes uitgevoerd rond de Bijlmer Arena in Amsterdam en in Sint-Niklaas en Leuven, België, om elke gemeenschap waar de kerk zich bevindt schoner en helderder te maken en om het bewustzijn van de lokale bewoners over milieubescherming te vergroten. Sinds 2000 wordt dit continu in landen over de hele wereld uitgevoerd, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Korea en Japan.

In Nederland worden vanaf 2011 continu verschillende gebieden, waaronder station Amsterdam Bijlmer, Buitencentrum en bij voetbalstadion Feyenoord, schoongemaakt. Daarnaast zijn er activiteiten gaande om zorg te dragen voor kansarme buren. Om deel te nemen aan ‘NL DOET’, een vrijwilligersdag georganiseerd door het koninklijk huis, werden in maart kansarme Rotterdamse buren uitgenodigd door het delen van geschenken zoals kleding, boeken en boodschappen en werd naastenliefde in praktijk gebracht. Ze bezochten verzorgingshuizen om warmte over te brengen aan de ouderen, en hielpen ook buren in crisis vanwege een bloedtekort door de bloeddonatie.

De Church of God begon in 1964 in Korea en viert dit jaar haar 60ste verjaardag. Momenteel is de kerk uitgegroeid tot een wereldwijde kerk met 3,7 miljoen leden in meer dan 7.500 regio's in 175 landen over de hele wereld. Ze geloven in ‘God de Vader’ en ‘God de Moeder’ zoals vastgelegd in de Bijbel, en in overeenstemming met de leer om ‘je naaste lief te hebben als jezelf’, hebben ze vrijwilligersactiviteiten op verschillende gebieden gewijd en uitgevoerd, zoals milieubescherming rampenbestrijding, hulp aan kansarme buren en culturele communicatie.

Als resultaat van de wereldwijde vrijwilligersdiensten werden ruim 4.200 onderscheidingen aan de Kerk uitgereikt door regeringen en organisaties over de hele wereld. De Kerk ontving de Queen's Volunteer Service Award van het Verenigd Koninkrijk, de Green World Award en de Green Apple Award, dit zijn internationale milieuprijzen, en de Amerikaanse regeringen Obama, Trump en Biden hebben deze kerk de Presidential Volunteer Service Award toegekend en ze ontvingen ook de presidentiële onderscheiding van drie regeringen in Korea.