HOORN - September is dé start van het nieuwe culturele seizoen. Ook in het Westfries Museum is er de hele maand van alles te doen, zoals in het Cultuurweekend Hoorn van 3 en 4 september - met een sneak preview in het toekomstige museum. Maar september er is ook muziekmaand in het museum, en natuurlijk kun je dan meteen genieten van de tentoonstelling Hoge Luchten, met schilderijen van het Rijksmuseum. Wfm.nl

Traditiegetrouw staat in Hoorn het eerste weekend van september bol van muziek, theater, kunst, film en dans. Dat wil je niet missen! Ook het Westfries Museum heeft dit weekend twee mooie activiteiten die je gratis kunt bezoeken. Op zaterdag 3 september krijg je een sneak preview van de toekomst van het museum. Van 11.00 tot en met 16.00 uur geeft directeur Ad Geerdink elk uur een korte presentatie in de Tuinzaal van het museum over de vernieuwing van het Westfries Museum. Per 1 januari 2023 sluit het museum namelijk voor een grootscheepse restauratie en vernieuwing die duurt tot medio 2025. De presentatie is gratis toegankelijk, aanmelden is niet nodig. Entree via het tuinhek in de Proostensteeg. (Let op: wil je daarna het museum in, dan is een entreeticket wel nodig!)

Werkplaats Gouden Eeuw voor jong en oud
Of doe je mee in de Werkplaats van de Gouden Eeuw? Op zondag 4 september kun je van 12.00 tot 17.00 uur in de educatieruimte op de 1e etage van het Sint Jans Gasthuis aan het Kerkplein gratis rondkijken en meedoen met het onderzoeken en ontdekken van de geschiedenis onder je voeten. Geschikt voor jong en oud, begeleid door educatiemedewerkers van het museum. Aanmelden is niet nodig. Gratis entree via De Boterhal, Kerkplein 39.

September Muziekmaand
September Muziekmaand in het Westfries Museum laat je nog één keer genieten van muziek in het museum in oude luister. Elke zondag in september kun je (als je een kaartje hebt gekocht voor het museum) genieten van muziek in de Schutterijzaal of misschien wel in de museumtuin. Op zondag 4 september is dat Fonte di Musica. Dit Noord-Hollands dubbelkwartet bestaat pas sinds 2016, maar elk lid kan bogen op een jarenlange zangervaring. Hun programma bestaat uit een aangename mix van zowel religieuze als profane muziek en zowel (heel) oude als recentelijke werken. De basis van het repertoire ligt in de oude muziek, maar al snel bleek het ensemble ook heel geschikt voor close-harmony zang waardoor er ook steeds meer moderne componisten op de lessenaar verschijnen. Tijd: 14.00 en 15. 00 uur.

Hoorns Harmonie Orkest
Op Zondag 11 september speelt het Hoorns Harmonie Orkest, dat traditiegetrouw te beluisteren is tijdens de muziekmaand van het Westfries Museum. Het orkest speelt wisselend licht populair werk afgewisseld met een aantal harmonieuze werken. Hierdoor komen de warme klanken van het orkest goed naar voren. Het orkest nodigt met regelmaat vocalisten uit om gezamenlijk een muzikale uitvoering te geven, of dat deze keer ook zo is blijft nog even een verrassing. Het orkest staat al enkele jaren en met veel enthousiasme onder leiding van Wouter Hakhoff. Tijd:14.00 en 15.00 uur.

Een harp, hobo’s en een contrabas in het museum
Hoe mooi klinkt het geluid van een harp in een eeuwenoud monumentaal pand? Kom het op zondag 18 september beluisteren bij het optreden van de getalenteerde jonge harpiste Inez Brull, een leerling en muzikale parel van Muziekschool Boedijn. Inez treedt op om 13.30 uur en om 15.00 uur. Septentriones sluit de muziekmaand af op zondag 25 september. Septentriones is een dubbel blaaskwintet: het bestaat uit twee fluiten, twee hobo’s, twee klarinetten, twee hoorns, twee fagotten en een contrabas. Het repertoire bestaat uit klassieke werken en arrangementen voor dubbel blaaskwintet of voor octet (zonder fluiten). Sinds 2007 staat Septentriones onder leiding van Herman Draaisma. Tijd: 13.00 en 14.30 uur.

Hoge Luchten: waan je in de wolken!
De concerten kunnen gratis bijgewoond worden, de entree is inbegrepen bij het museumticket. Dan kun je meteen genieten van de wonderschone tentoonstelling ‘Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks’. Hoge Luchten toont 40 werken uit het Rijksmuseum plus Stadspoorten van Hoorn en Westfriese Hoge Luchten, en is te zien t/m 27 november 2022. De laatste tentoonstelling voor de renovatie, dus grijp je kans, waan je in de wolken en kom het museum in oude luister nog één keer bewonderen.