IJMUIDEN - Van 14 augustus tot en met 25 september vindt in de Visserhallen te IJmuiden de expositie Zwart Wit plaats. Meer dan twintig fotografen uit binnen- en buitenland tonen hun werk. Daarnaast zijn er foto’s uit Oekraïne en oude zwart-wit beelden van de aanleg van het Noordzeekanaal en het ontstaan van IJmuiden.


Sinds de opkomst van de fotografie rond 1850 was zwart-wit de standaard. De introductie van kleurenfilms door Kodak bracht daar verandering in. Kleurenfotografie werd populair, maar serieuze fotografen keken er aanvankelijk op neer. Pas midden jaren zestig van de vorige eeuw werd kleurenfotografie ook serieus genomen in de kunstfotografie. De keuze voor kleur of zwart-wit is tegenwoordig een artistieke afweging. De expositie in de Visserhallen geeft een gevarieerd beeld van de mogelijkheden die zwart-wit biedt.

Zo toont Jackie Mulder subtiele collages van natuuropnamen, weefsels en andere materialen. Deze vormen een fraai contrast met de krachtige portretten van de Duitse fotograaf Hendrik Lietmann. Een bijzondere plaats neemt het werk van Paul Donker Duyvis in. Zelfportretten gemaakt in een periode dat hij met een ernstige ziekte kampte. Het is een aangrijpend verhaal met een goed einde.

Bob Wielaard toont berglandschappen in een prachtig scala donkere grijstonen. Van Jos Peters zijn er beelden die hij maakte tijdens een voettocht naar Santiago de Compostella. Zijn dochter Hilde liep een deel van het traject met hem mee en legde haar voetstappen op een bijzondere manier vast. Hans ter Hoek creëerde fijnzinnige sculpturale beelden van boomstronken, terwijl Karin van Ingen Schenau in contrastrijk zwart-wit de sfeer op een oude begraafplaats vastlegde.

De expositie opent met beelden van de oorlog in Oekraïne. De makers van de expositie willen hiermee aandacht besteden aan de verschikkingen die daar plaatsvinden. De Oekraïense fotograaf Maria Volkova toont recente foto’s van de verwoestingen in haar land. Andere beelden zijn nieuwsfoto’s, die van internet zijn gehaald.

Tenslotte zijn er in de Visserhallen foto’s van de aanleg van het Noordzeekanaal en het ontstaan van IJmuiden. Pieter Oosterhuis maakte stijlvolle foto’s van de aanleg van het kanaal en van de bouw van de pieren; ze dateren van voor 1870. Zijn zoon Gustaaf legde de bouw van de sluizen vast. Verder zijn er foto’s van de het oude IJmuiden, dat zich na de opening van het Noordzeekanaal in 1876 in rap tempo ontwikkelde.

De expositie Zwart Wit vindt plaats van 14 augustus tot en met 25 september 2022 en is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Visserhallen, Duinstraat 4, 1975 DC IJmuiden; www.visserhallen.nl