NEDERLAND - Na Moederdag kan Vaderdag natuurlijk niet uitblijven. De derde zondag van juni staat helemaal in het teken van onze vaders en opa’s, want ook zij verdienen het om een dag flink in het zonnetje gezet te worden.


Rond dezelfde tijd van het ontstaan van Moederdag, begin 1900, is ook de viering van het Vaderdag het leven ingeroepen. Sanora Smart Dodd nam een voorbeeld aan Anna Jarvis, de initiatiefnemer van Moederdag. Geïnspireerd door deze nieuwe feestdag wilde Sanora ook haar vader, een oorlogsveteraan, eren. Na het overlijden van Sanora’s moeder, nam haar vader de verantwoordelijkheid om Sanora en haar vijf broers en zussen helemaal alleen op te voeden. Zo gezegd vond de eerste Vaderdag ooit plaats op 19 juni 1910, de datum waarop de feestdag toevallig dit jaar weer valt. Echter werd Vaderdag pas onder het presidentschap van Nixon in 1972 officieel. Bijna zestig jaar later dan de uitroeping van Moederdag!

Al gauw sloegen de festiviteiten over naar Europa, in Nederland werden de eerste Vaderdagen in oktober gevierd. Pas later is deze verplaatst naar het voorjaar.