ROTTERDAM - Winkelcentrum Zuidplein: wie in Rotterdam en omstreken is er nog nooit geweest? 50 jaar geleden werd het geopend door televisiester Mies Bouwman. De kranten stonden vol van de berichten over dit nieuwste 'koopcentrum'.

‘Een grote dag voor Rotterdam-Zuid! Het Zuidplein is open, de Maasstad heeft haar tweede hart’ kopte het Vrije Volk op 5 september 1972. Het nieuws zou waarschijnlijk prominent bovenaan hebben gestaan, ware het niet dat juist op díe dag een andere gebeurtenis de aandacht opeiste: de gijzeling tijdens de Olympische Spelen in München. Het Zuidplein verhuisde logischerwijs naar een hoekje onderaan. Maar binnenin de krant werden er maar liefst 8 pagina’s gewijd aan het winkelcentrum, dat die dag geopend werd.

Geen betiteling ‘gezellig’

Meteen ging het erover dat het winkelcentrum niet uitblonk in schoonheid, en ook niet op de betiteling ‘gezellig’ hoefde te rekenen. Dat vond de architect, Herman Bakker, geen probleem. ‘Het nut is tegenwoordig belangrijker dan de schoonheid’, zei hij. ‘In een snelle tijd moet er snel gebouwd worden. Langs rechte lijnen dus.’ Bovendien vond hij dat het woord gezellig van betekenis was veranderd. ‘Wat kan de mensen nu nog bij de televisie vandaan slepen? Een winkelcentrum dat rond in plaats van recht is? Onzin natuurlijk!’

Vergelijking met Parijs

Zuidplein was dan ook ontworpen om allerlei verschillende stedelijke functies met elkaar te combineren: wonen, werken, ontspanning en verkeer. Het ging dus vooral om het praktische gebruik, niet om indrukwekkende architectuur of gezelligheid. Toch toont het landelijke dagblad De Tijd zich op 5 september onder de indruk: ‘Zuidplein, het nieuwste, overdekte en - naast de Lijnbaan - tweede grote koopcentrum van de Maasstad (…) slaat alles wat er op dit gebied in Europa te zien is.’ Volgens De Tijd doorstaat het winkelcentrum met glans de vergelijking een ambitieus project in Parijs.

Miss Zuidplein

Tv-presentator Mies Bouwman verrichtte op 5 september de opening. Zij verwelkomde Miss Zuidplein, die uit een levensgrote vrucht stapte. ‘Ik sta daar gewoon mooi te wezen’, zei deze dame zelf over haar werk tijdens de opening. Niemand vond dat destijds gek of problematisch; het enige waar mensen over vielen, was dat zij uit Leiden kwam en niet uit Rotterdam.

Uitbreiding

Zuidplein was en is een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland. De afgelopen tijd is er een stuk bij gekomen; het nieuwe gedeelte is gebouwd op de plek waar Theater Zuidplein was gevestigd. Dat is nu naar de overkant verhuisd. Het nieuwe Zuidplein wordt waarschijnlijk dit najaar officieel geopend.