ROTTERDAM - Het gebied bij BlueCity (voormalig Tropicana) krijgt een grote opknapbeurt. Eind dit jaar is het groen en kunt u er lekker zitten en genieten van het mooie uitzicht over de Nieuwe Maas.

Achter BlueCity komen grote vakken met grassen, bloeiende planten, bomen en bloembollen. Ook aan de zijkant komt groen, waar je vanaf het buitenterras van Alohabar op uitkijkt. Yvette Govaart van BlueCity (een collectief voor circulaire bedrijven), is blij met deze ontwikkeling: 'Het groen ligt straks als een sjaal om ons heen.'

Terrassen
Het gebouw krijgt verschillende uitgangen naar de kade. Bezoekers en medewerkers van BlueCity hebben dan makkelijk toegang tot het groen. De gemeente plaatst bankjes. Een ondernemer uit BlueCity heeft het plan om buiten een terras te openen. Zo kunt u dus straks met een drankje in de hand genieten van het groen en het water.

Hitte, droogte en zout water
Wouter Sibum van de gemeente Rotterdam maakte samen met enkele collega’s het ontwerp. Sibum: 'We zetten bomen neer die zorgen voor schaduw, want in de zomer kan het er knap warm worden. Zij zijn hitte- en droogtebestendig, net als de planten en struiken. En ze kunnen tegen zout voor die zeldzame keren dat de Nieuwe Maas bij hoog water de kade op stroomt.' 'We denken aan meerstammige bomen en aan iepen', vult hij aan. 'Veel mensen denken dat iepen ziek worden, maar inmiddels bestaan er ook ziektebestendige iepen.'

Hergebruik
Een laag fijne kiezel tussen het groen houdt het vocht vast in de grond. De gemeente onderzoekt of hiervoor de grote lavastenen uit het oude zwembad vermalen kunnen worden. En misschien zijn ook oude betonnen elementen uit het gebouw bruikbaar als siersteen.

Minder parkeerplaatsen
Naast BlueCity ligt nu een grote parkeerplaats. Van de 145 plaatsen die er nu zijn, blijven er nog vijftig over. Het huidige parkeerterrein wordt alleen op uitgaansavonden en bij evenementen goed gebruikt. Op alle andere momenten staan er nauwelijks auto’s. Als het terrein opnieuw is ingericht, kan het uitgaanspubliek verder op de kade parkeren of bijvoorbeeld in de parkeergarages Admiraliteitskade of Oostplein. De ruimte die vrijkomt wordt gras en wandelgebied. Om overlast te voorkomen, is de kade achter het gebouw straks met de auto alleen nog toegankelijk voor laden en lossen en voor de hulpdiensten.

In 2020 klaar
De gemeente heeft het ontwerp gemaakt in overleg met bewoners en bedrijven uit de buurt. De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn nu begonnen. De verwachting is dat de herinrichting in juni 2020 begint. Enkele maanden later, in november, is het gebied veranderd in een nieuwe groene plek aan het water met een prachtig uitzicht op Rotterdam.

Rivieroevers
De aanpassing van de buitenruimte bij BlueCity is onderdeel van het programma Rivieroevers. Een programma waarmee gemeente en partners de Nieuwe Maas en de Rotte aantrekkelijker maken voor recreatie.