ROTTERDAM - Rotterdammers kunnen vanaf 2022 digitaal meedenken, meedoen en meebeslissen over hun wijk via de website 'Mijn Rotterdam'. Om ervoor te zorgen dat deze laagdrempelig en gebruiksvriendelijk is, oefenen en testen we in iedere ontwikkelfase.

Deze keer testten we met leden van de BredeRaad010.nl, zodat straks zoveel mogelijk Rotterdammers kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden voor hun eigen wijk. De testers kregen een serie opdrachten die ze zelfstandig moesten uitvoeren in de testomgeving van MijnRotterdam.nl. Denk hierbij aan korte opdrachten van verschillende gebruikersscenario’s, zoals: navigeren op de website en reageren op projecten van ambtenaren.

'Stappen maken in de gebruiksvriendelijkheid'
Observator Elin Waning-Dedert (Programmamanager Participatie & Innovatie - Betrokken stad): 'Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe verschillende gebruikers op de website reageren. Zo kwamen we er tijdens de test met een Rotterdammer met een verstandelijke beperking achter dat die heel visueel was ingesteld. Hij vond het niet prettig om op een rode verzendknop te drukken, omdat rood gevaar betekent. En dat een pictogram voor mij een illustratie is bij de tekst, maar voor hem heeft een pictogram dezelfde waarde als de tekst ernaast. Dus als je een thema hebt dat ‘Zorg, welzijn en jeugd’ heet, het pictogram ook alle drie moet uitbeelden en niet alleen een plaatje van een stethoscoop. Het was een super waardevolle confrontatie met mijn eigen manier van kijken. Met deze input kunnen we echt stappen maken in de gebruiksvriendelijkheid van Mijn Rotterdam.'

'Houd rekening met mensen die minder digivaardig zijn'
Tester Carla Zonneveld van Brede Raad 010 gaf nog de volgende tip mee: ‘Voor mij was het platform helder. Maar houd wel rekening met mensen die minder digivaardig zijn of geen pc hebben. Bied begeleiding aan voor op het platform in bijvoorbeeld wijkhuis, bibliotheek of Wijkhub.’ En tester Jeroen van der Sluys, eveneens van Brede Raad 010, reageerde aan het eind: ‘Ik moest tijdens het testen soms wel even zoeken tussen alle verschillende pagina’s, maar ik vond het een duidelijke website met een fijn lettertype.'

Aan de slag in meer wijken
Naast deze gebruikerstesten oefent de gemeente op dit moment met het participatieplatform in vier gebieden: Katendrecht-Wilhelminapier, Het Lage Land, Crooswijk en Hillegersberg-Schiebroek. Alle ervaring worden geëvalueerd en waar nodig aangepast. We blijven als gemeente het platform doorontwikkelen en verwachten Mijn Rotterdam medio maart 2022 stadsbreed te lanceren. Met dit platform moeten Rotterdammers meer invloed krijgen op hun eigen wijk. Dat is waar ‘Wijk aan Zet' om draait.