ROTTERDAM - Voetballer Georginio Wijnaldum en handbalster Kelly Dulfer zijn gekozen tot respectievelijk Sportman en Sportvrouw van 2019. Sparta Rotterdam werd verkozen tot Sportploeg van het jaar.

Dat werd maandagavond bekendgemaakt tijdens de uitreiking van Sport Awards Rotterdam-Rijnmond tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam Ahoy. In totaal werden in zeven categorieën awards toegekend.

Wijnaldum
Rotterdammer Wijnaldum werd verkozen tot Sportman van het jaar 2019. Wijnaldum won vorig jaar met zijn club Liverpool de Champions League en plaatste zich met het Nederlands elftal voor het EK 2020. De oud-speler van onder meer Feyenoord, is geboren en getogen in Schiemond, waar hij in juni 2019 nog een Cruyff Court met zijn eigen naam opende. Wijnaldum onderscheidde zich niet alleen op het veld, maar maakte ook indruk met een statement tegen racisme.


Sparta in de prijzen
Sparta-coach Henk Fraser kreeg de award in de categorie Sportcoach van het jaar. De titel Sportploeg van het jaar ging ook naar de voetbalclub uit Spangen, dat onder leiding van Fraser afgelopen seizoen promoveerde naar de eredivisie, nadat in de play-offs werd afgerekend met TOP Oss en De Graafschap. In de eredivisie houdt Sparta zich dit jaar uitstekend staande.

Kelly Dulfer
Handbalster Kelly Dulfer is zowel door de vakjury als het publiek verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Zij blonk op het WK uit tijdens de zege op Servië. Ze pakte met Oranje het goud. De handbalster uit Schiedam behoort al jaren tot de vaste kern van het Nederlands team.

Sporttalent
De 17-jarige judoka Yael van Heemst uit Krimpen aan den IJssel kwam als winnaar uit de bus in de categorie Sporttalent van het jaar. Yael bereikte in 2019 de eerste plaats op de World Ranking tot 18 jaar, in de klasse tot 70 kilogram. Ze werd onder meer Nederlands kampioen en pakte zilver op de jeugd-Olympische Spelen in Azerbeidzjan.

Leukste Kluppie
De award voor Leukste Kluppie ging naar Abdel Kwan. Naast de taekwondo-lessen zet de vereniging in de wijk Feijenoord zich onder meer in voor huiswerkbegeleiding, bejaarden in een bejaardenhuis in de wijk en taal- en beweeglessen.

Meer dan Sportaward voor kickboksschool
Noel Soares Brazão kreeg de Meer dan Sportaward. Deze prijs is bedoeld voor een lokale held die via sport van bijzondere maatschappelijke betekenis is voor Rotterdammers. Team Soares Brazão is een kickboksschool. Sinds dit jaar trainen wijkagenten uit Pendrecht en Zuidwijk mee met lessen, die hij geeft aan jonge kinderen. Noël is een rolmodel voor jongeren en voor hem draait alles om aandacht voor de jeugd en ervoor te zorgen dat zij goed terechtkomen.

Sportvrijwilliger
De award voor Sportvrijwilliger was voor Nicolien de Wit. Zij is al 50 jaar lid bij handbalvereniging Feyenoord Handbal. Als vrijwilliger zet ze zich vanaf het begin met tomeloze energie in voor vooral jeugd en G-sport. Haar voormalige werk bij de handbalbond heeft ze ook vaak succesvol kunnen gebruiken bij haar club.