ROTTERDAM - Drugscriminaliteit is een groot probleem en growshops zijn daarin een belangrijke schakel. Deze shops doen zich voor als 'gewone' winkels, maar verkopen producten voor de teelt van hennep. Hiermee zijn ze vaak de spil in drugsnetwerken.

In 2020 zijn 13 smart- en growshops en 139 hennepkwekerijen ontmanteld in Rotterdam. Vaak gebeurde dit na een melding. Na een intensief onderzoek van zeven maanden stond deze maand een team van 15 mannen en vrouwen klaar voor een inval in een growshop. Het zijn medewerkers van de gemeente, de politie, de douane, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Wietgeur

Tijdens de briefing bespreekt de politie wat er straks gaat gebeuren. Een uur later bellen ze aan bij de ‘elektro groothandel’ - zoals op de etalage staat aangegeven. De overheersende wietgeur, de afgeplakte ramen en de vier op straat gerichte bewakingscamera’s geven meteen al het idee dat een ander soort ‘winkel’ is

Een van de verdachten doet open. Binnen liggen onder meer stapels schakelborden en tientallen ventilatoren. De wietgeur is hier nog sterker. ‘Voor het kweken van hennep worden sterke lampen gebruikt waar veel stroom voor nodig is. Dat gaat via schakelborden’, vertelt Gert-Jan van Asperen, projectleider directie veiligheid bij de gemeente. ‘Het risico op brand is daardoor levensgroot.’

Matrassen

Ook in de loods achter de winkel liggen allerlei producten die nodig zijn voor het kweken van hennep. Op zolder worden matrassen aangetroffen en kindertekeningen – duidelijke signalen dat hier ook mensen wonen. Vijf minuten later vinden twee douanehonden een aantal zakken met ruim 14 kilo wiet. De vangst is zo groot, dat de drie verdachten direct worden aangehouden.

Buurman

Tijdens de inval loopt een opgeluchte buurman naar de wijkagent. ‘Het klopt hier al jaren niet, eindelijk komen jullie langs.’ Toch heeft de man dit nooit gemeld. De drempel hiervoor is vaak hoog, terwijl anoniem melden goed mogelijk is. Twaalf uur na het begin van de inval is het hele pand leeggeruimd. De burgemeester overweegt om het pand te sluiten en onderzoekt mogelijke vervolgstappen.

Meer informatie

Vaak wordt een smart- of growshop ontmanteld na een melding. In 2020 zijn bijvoorbeeld alle 592 meldingen van hennepkwekerijen onderzocht. Ziet u iets dat voor uw gevoel niet klopt, zoals een ‘winkel’ waar bijna nooit een klant komt of waar op raren tijdstippen busjes af en aan rijden, meld dit dan digitaal via de pagina Veiligheidsloket of telefonisch via Meld Misdaad Anoniem (0900-7000), Politie (0900-8844 of 112 bij spoed) of via de gemeente (14 010). Elke melding is waardevol en wordt nagelopen.

Ga voor meer informatie naar deze meldingspagina.