ROTTERDAM - Op zomervakantie in eigen stad? Niet iedereen zal direct aan Rotterdam-Zuid denken. Dan hebben ze het goed mis, want op Zuid is namelijk ontzettend veel te doen.


Zuiderpark
Het Zuiderpark is een prima start om Zuid te ontdekken. Dat kan via een GPS-tocht, al wandelend door het park, of op een step. Er is genoeg te zien want het park is net zo groot als 430 voetbalvelden bij elkaar. Of ga op ontdekkingstocht en huur een Canadese kano, kajak of waterfiets en zie hoe anders de wereld er vanaf het water uitziet. Zo kan er worden gepeddeld over de 15 kilometer lange Blauwe Verbinding tussen de Zuidpolder en Rotterdam. Onderweg zijn verschillende groengebieden, vogels en dieren te zien. Bij ZAP Zuiderpark aan de Oldegaarde 345 zijn de kano’s en steps te huur.

Zelf kruiden oogsten
Lekker eten en drinken hoort natuurlijk ook bij vakantievieren. Daarvoor kunnen vakantiegangers op Zuid terecht bij stadskruidentuin de Rotterdamse Munt. Proef de geuren, kleuren en smaken uit de stadsnatuur in lunchgerechten, hapjes en drankjes. De keuken is vegetarisch en iedere zaterdag en zondag open. Zelf oogsten kan ook door de kruiden en kleurige boeketten te knippen of te plukken. Tijdens de zomervakantie zijn er gratis expedities voor kinderen door de tuin. Zo kunnen ze op zoek naar fruit, bloemen en beestjes.

100 jaar terug in de tijd
Liever even terug naar hoe het vroeger was? Ook dat kan op Zuid, in de museumwoning in Tuindorp-Vreewijk. Deze woning is meer dan 100 jaar oud en nog helemaal in originele staat. Met een authentiek interieur en antieke meubels. Een badkamer of warm water is er niet. Wel een wasbakje met koud water op de overloop, maar echt badderen moest in de teil gebeuren. Ook is de tuin te bezoeken. Het ontwerp van de tuin is gebaseerd op tekeningen die de eerste bewoners van het Tuindorp als voorbeeld voor hun stukje grond kregen.