ROTTERDAM - Een zonnige dag in de tuin, het park of een terras. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar toch is er iets meer aan de hand. Hitte-adviseur Tara van Iersel van de gemeente Rotterdam onderzoekt wát.

'Rotterdam wordt warmer en warmer en dat brengt gevaren met zich mee. Zoals mensen die onwel worden in hun warme huis of zelfs sterfgevallen tijdens een hittegolf. Op dit moment geeft zo’n 30% van de Rotterdammers aan bij een hittegolf geen verkoeling te vinden in eigen huis of wijk.

'Hitte-eiland-effect'
Het is dus van groot belang dat we manieren vinden om de hitte te verminderen. Om een beter idee van de situatie te krijgen, brachten mijn collega’s en ik vorig jaar de hitte op verschillende plekken in Rotterdam goed in beeld. Allerlei factoren spelen een rol bij hoe warm het is, zoals lichtinval, schaduw en wind. Af en toe gebruiken we sensoren bij het meten, maar de meeste data berekenen we vanachter onze pc door middel van modellen en satellietbeelden. In Rotterdam heerst het zogenoemde hitte-eiland-effect, waarbij het oude stadscentrum het heetst is. Hoe verder je daar vandaan gaat, hoe meer het afkoelt. Dat verschilt soms tot wel 8 graden. Dat komt onder meer doordat er in een stad meer asfalt ligt en asfalt absorbeert zonlicht, dus warmte. Maar er is ook meer gemotoriseerd verkeer dat warmte afgeeft.

''Het antwoord lijkt vooral te liggen bij grote bomen en stromend water. Maar hoe maak je daar ruimte voor in een dichtbevolkte stad?'Tara van Iersel - hitte-adviseur gemeente Rotterdam


Oplossingen

De oplossingen liggen niet zo voor de hand als je denkt. Natuurlijk speelt groen een grote rol. Daarom zetten we in op groene daken en groene oases bij de zeven grote stadsprojecten. Lege grasvelden zien we liever niet want die warmen juist snel op. Groen dat schaduw levert en genoeg water krijgt, helpt veel beter bij hitte. Water lijkt ook een oplossing maar niet in alle vormen. Een vijver bijvoorbeeld neemt wel hitte op, maar geeft die in de avond weer af. Het antwoord lijkt vooral te liggen bij grote bomen en stromend water. Maar hoe maak je daar ruimte voor in een dichtbevolkte stad?

Gelukkig zijn er ook een aantal oplossingen die 'makkelijker' zijn. Bijvoorbeeld het wit maken van daken en gevels van gebouwen. Daarmee reflecteer je meer zonnestralen en stoot je warmte af. Minder bekend nog zijn schaduwdoeken langs bijvoorbeeld warme looproutes. Daar gaan we mee experimenteren in de buitenruimte. Je ziet: we doen ons best in de strijd tegen de hitte.'