ROTTERDAM - Op de Landtong Rozenburg is de grootste walstroominstallatie van Europa in gebruik genomen. Beide kraanschepen van Heerema Marine Contractors kunnen hiervan gebruikmaken en krijgen hun stroom van het naastgelegen windmolenpark.


Jaarlijks komen zo’n 30.000 schepen naar de Rotterdamse haven. Als ze liggen afgemeerd, gebruiken ze vervuilende dieselgeneratoren voor hun energie. Met walstroom kunnen schepen hun dieselgeneratoren uitschakelen en dat levert milieuwinst op; minder CO2-uitstoot, een schonere lucht en minder geluidsoverlast voor de directe omgeving.

Ambitie

Rotterdam heeft de ambitie dat in 2030 bijna alle schepen in de haven gebruikmaken van walstroom. 'Met deze walstroominstallatie bereiken we een mooie mijlpaal. Als straks ook zeeschepen en cruiseschepen aan de stekker gaan aan de kade, kunnen ook die vervuilende dieselgeneratoren uit', zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie).

Walstroom

In Rotterdam is in de afgelopen 10 jaar op de meeste kades al walstroom aangelegd voor binnenvaartschepen. Ook de terminal van Stena Line in Hoek van Holland maakt gebruik van walstroom en er zijn plannen voor walstroom voor kleine zeeschepen die afmeren bij de Lloydkade en de Parkkade. Vorige week maakte Rotterdam bekend 8,75 miljoen euro te willen uittrekken voor walstroom voor cruiseschepen.