ROTTERDAM - Hoe zorgt Rotterdam ervoor dat het ook in 2040 een toonaangevende economische kracht blijft? Vandaag biedt de Denktank Rotterdamse Economie 2040 haar advies aan de gemeenteraad en het college van B&W aan.
Met concrete voorstellen wil de denktank de stad weerbaarder, innovatiever en aantrekkelijker maken voor ondernemers, talent en investeringen. Economie-wethouder Robert Simons en gemeenteraadslid Dieke van Groningen (VVD) namen het rapport vanmiddag in ontvangst.
AI en CleanTech
In het advies schetst de denktank een toekomstbeeld voor 2040, waarin Rotterdam internationaal toonaangevend is in de haveneconomie, MedTech en slimme maakindustrie – gesteund door digitalisering, AI en CleanTech. Daarnaast bevat het rapport aanbevelingen om regeldruk te verminderen, ondernemers meer ruimte te geven, innovatie te stimuleren en talent te behouden én aan te trekken.
Concurrentievermogen onder druk
De urgentie om te handelen is groot, benadrukt de denktank in haar rapport. Het concurrentievermogen van Rotterdam staat onder druk: de innovatiekracht neemt af, het aantal faillissementen stijgt en steeds meer bedrijven overwegen hun vertrek naar het buitenland. Tegelijkertijd ziet de denktank ook veel kansen. Rotterdam beschikt over unieke troeven: een wereldhaven, sterke kennisinstellingen en een diepgewortelde mentaliteit van bouwen en samenwerken.
‘Minder regels, meer vertrouwen’
Jolanda Jansen, voorzitter van de Denktank, waardeert het dat de gemeenteraad hen om dit advies heeft gevraagd. ‘We vragen om minder regels die ons belemmeren, en meer vertrouwen om te kunnen doen. Het is aan de gemeente, het onderwijs en onszelf om samen initiatief, vernieuwing en ontwikkeling mogelijk te maken. We hebben dit rapport geschreven vanuit liefde voor de stad en diepe zorgen over onze toekomst. We hebben als ondernemers onze verantwoordelijkheid genomen. Nu is het aan de gemeenteraad om hetzelfde te doen en samen met het onderwijs en het bedrijfsleven verder op te trekken. Van Denktank naar Doe-tank.’
Actief lobbyen bij Den Haag
Wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur) geeft aan blij te zijn met dit rapport. Het onderstreept volgens hem terecht de gezamenlijke zorgen over regel- en belastingdruk. ‘Op gemeentelijk niveau zetten we volop in op het verminderen van die druk, terwijl we ook actief lobbyen bij Den Haag om betere randvoorwaarden en een sterker concurrentievermogen te realiseren. De thema’s die de denktank benoemt — innovatie, digitalisering/AI en ruimte voor ondernemerschap— zijn precies de uitdagingen voor de toekomst. Dit advies helpt ons scherp te blijven op de keuzes die we maken en samen met ondernemers, kennisinstellingen en het Rijk verder te bouwen aan een sterk economisch Rotterdam in 2040.’
De denktank, bestaande uit negen Rotterdamse ondernemers uit diverse sectoren, voerde gesprekken met tientallen ondernemers, experts en kennisinstellingen. Het advies is opgesteld op verzoek van de gemeenteraad, naar aanleiding van de motie ‘Rotterdamse denktank voor de economie van morgen’. Daarbij kreeg de denktank strategisch-economisch advies van de Erasmus Universiteit.
Bekijk hieronder het volledige advies van de Denktank Rotterdamse Economie 2040.