ROTTERDAM - Rotterdammers en bezoekers van onze stad dragen vanaf woensdag 5 augustus een niet-medisch mondkapje in de winkelgebieden in het centrum, op alle grote markten en in de overdekte winkelcentra Zuidplein en Alexandrium.

De komende dagen wordt bekeken of dit ook gaat gelden voor de overdekte winkelcentra Keizerswaard en Binnenhof. De maatregel geldt van 06.00-22.00 uur. Voor de markten geldt het enkel op marktdagen. De precieze locaties zijn in te zien via de website rijnmondveilig.nl.

Pilot
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voert deze verplichting als pilot in, omdat het coronavirus weer oplaait. Dit gebeurt vooral op plekken waar veel mensen samenkomen en afstand houden lastig is. Een mondkapje kan hierbij helpen. Het RIVM heeft geconcludeerd dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar.

Houd afstand
Daarnaast is en blijft de regel: houd afstand, vermijd drukte en laat je zo snel mogelijk testen als je klachten hebt, ook milde. Zo voorkomen we met elkaar dat de druk op de ziekenhuizen en het zorgpersoneel weer toeneemt en we terug moeten naar een (gedeeltelijke) lockdown.

Op straat en in winkels
De plicht om een mondkapje te dragen geldt in de aangewezen gebieden voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder, zowel op straat als in winkels. Het gaat om winkelgebieden in het centrum van Rotterdam (onder andere de Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenwegplein en Coolsingel), de markten in Delfshaven, Afrikaanderwijk en de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

De komende dagen wordt bekeken of dit ook gaat gelden voor de overdekte winkelcentra Keizerswaard en Binnenhof. De maatregel geldt van 06.00-22.00 uur. Voor de markten geldt het enkel op marktdagen. De precieze locaties zijn in te zien via de website rijnmondveilig.nl. Op locaties waar al landelijke maatregelen gelden, zoals horeca, sportscholen en musea, hoeven mensen geen mondkapje te dragen. Hier gelden namelijk al regels over reservering, begeleiding en placering. Het betreft enkel de eerdergenoemde gebieden waar drukte minder te reguleren is.

Borden
De komende dagen worden in de aangewezen gebieden borden neergezet om mensen op de maatregel te wijzen. Op de locaties worden op woensdag 5 augustus mondkapjes uitgedeeld, om mensen zoveel mogelijk te ondersteunen in het opvolgen van deze maatregel. Mensen die de maatregelen niet opvolgen worden hierop aangesproken. Dit kan leiden tot het verzoek het gebied te verlaten of een boete.

Urgentie
Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is blij met de pilot: ‘In afwachting van de landelijke kaders, zijn regionaal al voorbereidingen getroffen voor deze maatregel. Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving. We staan klaar om de pilot in gang te zetten en hopen dat het mensen helpt om op een veilige manier te verblijven in de stad en voldoende afstand te houden tot elkaar.’