ROTTERDAM - Met het plaatsen van het wiekenkruis is het plaatje compleet en kan De Vier Winden weer draaien als vanouds. De molen staat stevig en zal niet meer scheef zakken.

Het nieuwe wiekenkruis wordt maandag 27 juli in delen op de molen gehesen. Het is laatste stukje wat nog ontbrak na het funderingsherstel van afgelopen maanden.

Fundering
De nieuwe fundering was nodig omdat de molen last had van funderingsproblemen. Uit metingen bleek dat de molen ongelijkmatig verzakte, zo’n 0,5 mm per jaar. Gevolg was dat de molen ging hellen naar het noorden. Daardoor ontstonden er scheuren in het metselwerk. Om verdere schade te voorkomen kreeg de molen een nieuwe fundering. Begin juni was dit klaar. De molen is de enige in Rotterdam waarvan de gemeente eigenaar is. Zij zorgt dus voor het beheer en onderhoud.

Stellingmolen
De Vier Winden staat aan de Rechter Rottekade 91 en dateert uit 1776, maar heeft meerdere voorgangers gehad. In de 16e eeuw stond op deze plaats al een molen. De directe voorganger van De Vier Winden werd op 22 augustus 1775 door de grote brand van Terbregge in de as gelegd, samen met 19 huizen en 18 schuren. Het jaar erop werd de huidige Vier Winden gebouwd en werd, in tegenstelling tot zijn voorganger, een stellingmolen. Een molen die binnen de bebouwing staat moet hoog zijn om voldoende wind te kunnen vangen. Om in dat geval de molen te kunnen bedienen, moet er halverhoogte een stelling (een plankier die om het molenlichaam loopt) komen. Vandaar de naam stellingmolen.

Meer informatie
De molen is ongeveer 17 meter hoog en 8,5 meter in diameter. Tot 1964 werd met de molen graan gemalen. Tegenwoordig is de molen buiten bedrijf, maar kan wel draaien. Onder in de molen worden meelproducten verkocht en workshops gegeven. Meestal draait De Vier Winden gedurende de openingstijden van de winkel.