ROTTERDAM - De komende tijd worden er snoeiwerkzaamheden uitgevoerd aan de bomen en struiken in Rotterdam. Het onderhoud aan het bosplantsoen vindt plaats in de hele stad en is in maart klaar.


Groenstroken met een natuurlijk karakter en kleine stukken bos in de stad heten bosplantsoen. In een bosplantsoen groeien verschillende soorten bomen, kruiden en struiken. Door onderhoud blijft het groen in het bosplantsoen vitaal en in vorm. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde beplanting en is goed voor de biodiversiteit. Onderhoud zorgt ook voor verkeersveiligheid en een beter gevoel van sociale veiligheid.

Dunnen en snoeien

De gemeente verwijdert (dunnen) een deel van de bomen en struiken in het bosplantsoen. Zo krijgen de overgebleven bomen en struiken meer licht en groeiruimte. Sommige struiken worden gesnoeid om ze te verjongen. Dode bomen die gevaar kunnen opleveren voor voorbijgangers, worden verwijderd. Voor dit onderhoud is er een meerjarenplan.

Het onderhoud is nodig om het bosplantsoen gezond en gevarieerd te houden. Direct na het dunnen en snoeien ziet het bosplantsoen er wat kaal uit. Maar snoeien is bloeien. Zodra de lente begint loopt het groen vanzelf weer uit.

Beschermde planten en dieren

Bij het onderhoud van het bosplantsoen wordt steeds een deel aangepakt. Zo blijven er altijd dichtbegroeide plekken over waar dieren kunnen schuilen. De gemeente houdt rekening met aanwezige beschermde dier- en plantensoorten, zoals vleermuizen, egels en orchideeën. De boswachters voeren hiervoor een flora- en faunacheck uit.


Meer informatie

Weten waar gesnoeid wordt? Op de interactieve bosplantsoenkaart staat waar wordt gesnoeid, gedund en dode bomen worden verwijderd. Meer informatie over onderhoud aan het bosplantsoen is te vinden op de pagina Onderhoud bosplantsoen.