ROTTERDAM - Molen De Vier Winden, een rijksmonument aan de Rotte, staat in de steigers. De kap en het metselwerk zijn aan een flinke opknapbeurt toe. Het is de enige molen in Rotterdam die nog eigendom is van de gemeente.


Omdat de molen aan het verzakken was, kreeg hij in 2019 een volledig nieuwe paalfundering. Door de verzakking waren scheuren ontstaan in de romp van de molen. Deze worden nu hersteld. Verder krijgt de kap nieuw riet en bepaalde onderdelen van de kap worden vervangen. Rond de molen is een steiger gebouwd met daaromheen een laag folie. Zo kan het herstel van het metselwerk in weer en wind doorgaan.

Winkel blijft open

De Vier Winden, een rijksmonument aan de Rotte, is de enige molen die nog in bezit is van de gemeente Rotterdam. De gemeente is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. De molen is niet meer volledig in gebruik. Wel is er onder in de molen een winkel met meelspecialiteiten

. Link opent een externe pagina

. Deze blijft open tijdens de werkzaamheden. De molen zelf wordt gebruikt als opslag- en productieruimte voor de winkel.

Historie

Korenmolen De Vier Winden werd gebouwd in 1776. Het is een ronde, stenen stellingmolen. Dat wil zeggen dat er halverwege een stelling of galerij omheen loopt om de molen te kunnen bedienen. Tot 1964 heeft de molen op windkracht gemalen.