ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam voert een proef uit om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Op 12 locaties wordt de plant behandeld met een speciaal biologisch middel dat de plant van binnenuit verdroogt. De proef loopt tot het voorjaar 2022.

De gemeente voert de proef uit met de groenaannemer die het biologische middel Weex-1 ontwikkelt. Dit bestrijdingsmiddel bevat plantaardige en biologische ingrediënten. Dit zijn onder andere volledig afbreekbare plantaardige vetzuren, die ook in onze dagelijkse voeding voorkomen.

Goed voor de biodiversiteit

Op uitlopende scheuten wordt een kleine hoeveelheid Weex-1 aangebracht. Dit remt direct de verdere groei en uitbreiding van de plant. De fotosynthese komt niet op gang.

Als de plant al groot is wordt hij eerst afgemaaid. Daarna wordt er een kleine hoeveelheid Weex-1 in de holle stengel aangebracht. De Japanse duizendknoop ziet de ingrediënten van Weex-1 niet als vijandig. Hij neemt ze in zijn sapstroom op. Vervolgens verdroogt het middel de plant van binnenuit. Het resultaat zie je soms de volgende dag al.

Weex-1 beschadigt geen andere planten, omdat het alleen op de Japanse duizendknoop wordt aangebracht. Op de plek van de verdroogde Japanse duizendknoop groeien daardoor bijna direct kruidachtige gewassen. Dat is goed voor de biodiversiteit. Het middel is niet oplosbaar in water en daarom niet vervuilend voor de bodem en ongevaarlijk voor bijvoorbeeld loslopende honden.

Proefgebieden

Om de resultaten goed te kunnen vergelijken zijn 12 locaties geselecteerd in Rotterdam Centrum, Hillegersberg, Kralingen, Prins Alexander en Rozenburg. In elk proefgebiedje wordt een deel van de planten behandeld. Zo is het verschil met de niet-behandelde planten duidelijk zichtbaar. De gemeente verwacht dat in het eerste jaar vier behandelingen nodig zijn, zodat ook nieuwe uitlopers onder de grond bestreden worden. In het tweede jaar zijn twee behandelingen vaak voldoende. De plantenresten worden afgevoerd naar een gespecialiseerd composteerbedrijf. Tijdens de pilot wordt gemonitord hoe de plant reageert op het middel, maar uiteraard wordt ook de omgeving van de plant in de gaten gehouden.

Innovatie en landelijk onderzoek

Rotterdam is de eerste Nederlandse gemeente die Weex-1 toepast om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Met dit nieuwe middel wordt praktijkervaring in stedelijke gebied opgedaan. De opgedane ervaringen deelt de gemeente met het landelijke digitale Kennisnetwerk Invasieve Exoten. Een groot aantal gemeenten, terreinbeheerders en aannemers delen kennis via dit platform. Rotterdam draagt zo bij aan het vinden van een effectieve methode in de bestrijding van de Japanse duizendknoop.