ROTTERDAM - Ontwikkelaar VORM gaat op het braakliggende terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk 167 huur- en koopwoningen in het midden en hoger segment bouwen. De bouw start naar verwachting in de eerste helft van 2022.


Dit nieuwbouwproject, genaamd KOER, is bedoeld voor starters, gezinnen en senioren. Ontwikkelaar VORM zet een bouwblok neer met een transparante lobby voor verschillende gezamenlijke activiteiten. Er zijn werkplekken voor bewoners die rustig buiten hun eigen huis willen werken. Verder is er een collectieve binnentuin waar kinderen veilig kunnen spelen.

In de parkeergarage op de Laan op Zuid komt een mobiliteitshub met elektrisch deelvervoer. In een bijgebouw van het complex, genaamd 'Villa Residu', komt een collectieve klusplek voor bewoners.

Sociale stijgers
In Rotterdam is een tekort aan woningen voor mensen die willen doorstroom naar een ander huis in het midden en hoger segment. Dit geldt bijvoorbeeld voor stellen die kinderen krijgen en een huis met buitenruimte zoeken of voor senioren die een appartement met lift willen. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is daarom blij met de komst van de nieuwe buurt: 'Zo kunnen mensen die net zijn afgestudeerd en sociale stijgers blijven wonen in de Afrikaanderwijk waar ze zijn opgegroeid.'

Ontwikkeling Parkstad
Het nieuwbouwproject KOER maakt deel uit van de ontwikkeling Parkstad en ligt naast de Tweebosbuurt. De renovatie/nieuwbouw Tweebosbuurt maakt ook onderdeel uit van de ontwikkelingen in deze buurt. Parkstad vormt de verbinding tussen de Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk.

Parkstad wordt een stedelijke wijk met meer dan 1.000 woningen en voorzieningen zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid. Het woningbouwprogramma bestaat verder uit nieuwbouwprojecten als Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en Leeuwenkuil. Parkstad is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Veel partijen werken hierin samen aan het versterken van Rotterdam Zuid met projecten op het gebied van school, werk, wonen, veiligheid en vrije tijd.

Selectie
Voor de aanbesteding van Parkstad Blok I werden in 2020 drie partijen geselecteerd om een plan in te dienen. De beoordelingscommissie beoordeelde het plan van VORM als beste. VORM bouwt en ontwikkelt al 101 jaar in Rotterdam en werkte onder andere mee aan De Peperklip, AHOY en de Weenatunnel.