ROTTERDAM - Rotterdam krijgt eindelijk een monument voor een van Europa’s grootste razzia`s voor mannen van 17 tot 40 jaar. Voor alle slachtoffers van de razzia van Rotterdam en Schiedam komt een monument op de Parkkade. Precies 79 jaar na de eerste dag van de razzia wordt het kunstwerk van de Rotterdamse beeldend kunstenaar Anne Wenzel onthuld: op vrijdag 10 november.


René Versluis, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Razzia Monument Rotterdam: ‘De razzia speelde zich af door heel de stad. Het monument staat daarom op een plek in het hart van de stad, waar je de verbinding tussen Noord en Zuid ziet. Ook kwamen hier bij de Parkhaven veel mannen na de oorlog terug per binnenvaartschip. En om de hoek zie je ook een beetje Schiedam.’

Over de razzia

In de avond van 9 november 1944 werd Rotterdam door zo’n 8.000 zwaarbewapende Duitse soldaten omsingeld. Alle belangrijke pleinen en bruggen werden bezet en het telefoonverkeer werd afgesloten. Op 10 en 11 november werd de razzia in de buitenwijken uitgevoerd, daarna in het centrum. Het was een goed georganiseerde operatie, ontsnappen was bijna onmogelijk. Zo’n 52.000 van de 70.000 Rotterdamse mannen van 17 tot en met 40 jaar werden opgepakt voor de Arbeitseinsatz. Maar ook om Rotterdam vrij te maken van jonge, 'weerbare' mannen die in opstand konden komen of de geallieerden konden helpen.

Zij werden op verschillende plekken in de stad verzameld, waaronder de tramremise aan de Kootsekade, het oude belastingkantoor aan de Puntegaalstraat en in Stadion Feijenoord. Het grootste gedeelte vertrok daarna lopend, per trein of schip voor dwangarbeid naar Duitsland. De rest werd gedwongen aan het werk gezet in Oost-Nederland. Ruim 500 mannen kwamen om het leven, de rest keerde na de oorlog pas terug.

Programma

Aan de Parkkade speelt vanaf 14.45 uur de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Van 15.15 tot 16.00 uur is het officiële programma met toespraken van onder andere René Versluis, beeldend kunstenaar Anne Wenzel en burgemeester Aboutaleb. Het monument wordt onthuld door razziaveteranen en nabestaanden. Ga voor het volledige programma en meer informatie naar de pagina Herdenking razzia | Rotterdam.nl

Meer weten?

Rotterdam kent meer dan 300 gedenktekens, waarvan er minstens 100 verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog. Deze gedenktekens bevinden zich door de hele stad. In de gedenktekendatabase worden alle gedenktekens in Rotterdam opgenomen.

BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) beheert alle openbare kunstwerken in Rotterdam en is onderdeel van CBK Rotterdam (Centrum Beeldende Kunst). Meer weten? Ga naar bkor.nl.

Op vrijdag 3 november was een aflevering van het NTR programma Andere Tijden gewijd aan de razzia van Rotterdam. Klik hier om deze te bekijken.