ROTTERDAM - Na een marathonloos jaar mochten alle lopers gister weer van start. Maar een marathon begint en eindigt niet bij de start- en finishlijn. De planning begint maanden van tevoren en ook achteraf gebeurt nog een hoop.

Zo zorgen onze collega's van Stadsbeheer voor een schoon parcours. Raymond Kanselaar geeft leiding aan het team dat gister op pad ging. 'Met een mannetje of vijftig tot zestig werken we tijdens de marathon. Ik schat dat we zo’n twintig ton vuil uit alle vuilnisbakken en mini-containers halen en rond de tien ton van de straten verspreid over twee dagen van het evenement. Dat bestaat uit onder andere bekertjes, zakdoekjes, etenszakjes en flesjes. Achtergebleven kledingstukken tijdens de Marathon verzamelen we apart en herbruiken we circulair.'

Tijd
Tijd is cruciaal. tijdens het reinigen 'We moeten binnen een bepaald tijdbestek ons werk doen. Hier zit veel tijdsdruk op, want als de eerste loper arriveert als wij nog schoonmaken, verpesten we een mogelijk wereldrecord. Ik houd dus ook de tijdsplanning strak in de gaten en het team werkt zo snel mogelijk.'Benieuwd hoe dat gaat op de dag van de marathon? Wij mochten meekijken met Rat van Zummeren die met zijn collega's de reiniging bij de startlocatie verzorgde. Bekijk de video hieronder.