ROTTERDAM - De Rotterdamse iconen, gebouwen, de Koninklijke wandelroute én Rotterdammers. Vanaf 19 april kleurt Rotterdam oranje met een tikkie groen-wit-groen. De stadsversiering oftewel citydressing is dan overal te zien.

Koningsdag komt steeds dichterbij. En dat is goed te merken en te zien vanaf 19 april. We versieren de stad en dat doen we samen met alle Kings & Queens. Want op ieder hoofd past een kroon. Zelfs op de kop van de Zalmhaventoren en het World Port Center, dacht kunstenaarsduo VollaersZwart. De hoogste toren van Nederland en de eerste toren die op de Wilhelminapier werden opgeleverd, krijgen allebei een kroon op het hoofd. Zo hebben we van 19 april tot en met 28 april onze eigen King en Queen in Rotterdam.

Koninklijk versierde tram

En dat is niet het enige! Van zelfgemaakte kroontjes en vlaggen, bestickerde winkels, koekjes en producten voor een goed doel, vrijmarkten in stijl, aangeklede feestjes rondom Opzoomer Mee & Oranjeverenigingen, 10+ door bewoners versierde woongebouwen en verlichte iconen; alles en iedereen versierd mee. En… de koninklijk versierde tram rijdt heel Rotterdam aan elkaar! Natuurlijk gaan we weer zo veel mogelijk voor duurzame en circulaire materialen.

Het citydressing-ontwerp

De citydressing is onderdeel van het stadsprogramma. Het ontwerp is van kunstenaarsduo studio VollaersZwart. Deze kunstenaars maken niet alleen een groot gebaar met het aankleden van iconen, gebouwen en de Koninklijke wandelroute. Ze laten vooral Rotterdammers zelf meedoen.

De basis voor het ontwerp van de citydressing van VollaersZwart is het Koningsdagthema ‘Wij zijn allemaal Kings&Queens’ én op de oranje puntvlaggetjes die bij ieder nationaal feest van stal worden gehaald. Of het nu Koningsdag of een WK is.

De oranje puntvlag - het symbool van saamhorigheid - is voor deze gelegenheid uitvergroot tot XXL. En die XXL staat niet alleen voor de grote maat. Het Romeinse cijfer X staat voor 10. Dat sluit mooi aan bij 10 jaar Koningschap in 010. In het ontwerp van de vlaggen zijn ook de Rotterdamse kleuren groen-wit-groen terug te zien.

Het Koningsdag-logo dat je in alle uitingen ziet, heeft de vorm van een kroontje opgebouwd uit de puntvlag, samen met 010, de code van Rotterdam. Die code van Rotterdam lijkt op een gezichtje met de W van Koning Willem Alexander en omgedraaid de M van Koningin Máxima
als kroon.

Versier jezelf!

Wil je ook aan de slag om je je feestje, jezelf of iemand anders te versieren? Pak wat je nog hebt liggen of download het Doe-Het-Zelf versierpakket op Koningsdaginrotterdam.nl en maak er een feest van om nooit te vergeten!