ROTTERDAM - Complimenten voor bewoners die zelf voor een stukje openbaar groen in hun eigen straat of wijk zorgen. Zij zorgen met veel passie voor een kleurrijk stuk park, plantenbak, wijk- of geveltuin.


Zoals de bewoners van de Berlageflat in Lage Land en de Cordell Hullplaats in Ommoord. Het begon met wekelijks de straat vegen voor en achter de hoge flat aan de Cordell Hullplaats. Dat werd een hecht clubje bewoners die een plantsoen vol struiken, planten en hortensia’s bijhouden. Al meer dan 10 jaar besteden ze aandacht aan het groen en de plantenschalen bij de ingang van de flat. En in de kelderboxraampjes staan fleurige geraniums.

Van kattenkruid tot vogelhuisje
Voor het zelfbeheerplantsoen kozen de bewoners voor seizoensplanten en groenblijvende struiken. Zo is er altijd iets moois te zien. In de lente zijn de bijen blij met het bloeiende kattenkruid. De pimpelmeesjes broeden in het vogelhuisje. Een houtsnipperpad slingert door het plantsoen. En met mooi weer zetten de bewoners er een parasol neer met stoelen en een tafeltje. Iedereen is er welkom.

Groenstrook aan de Berlagestraat
De zelfbeheerstrook aan de Berlagestraat is bijna net zo breed als de Berlageflat. Enthousiaste bewoners maakten in 10 jaar van een grasveld een groene oase. Meerdere soorten hortensia’s zorgen in de zomer voor een bloemenzee. Voorbijgangers blijven regelmatig staan om foto’s te maken.

De rijpe vruchten van de amandelnotenboom, vijgenboom en de granaatappelboom delen de bewoners uit. In de vuurdoornstruik nestelen merels die in het najaar van de bessen eten. Aan de voorkant van de tuin is er ruimte voor planten en bloemen voor bijen en vlinders. Denk dan aan lupine en vlinderstruiken. Dezelfde bewoners zorgen ook voor de plantenschalen bij de ingang van de flat.

Gemeente Rotterdam bedankt bewoners
Afgelopen zaterdag was het Zelfbeheerdag. Op die dag ontvingen de bewoners het groen rondom de flats onderhouden een cadeautje van de gemeente Rotterdam. Zij kregen een insectenhotel en een pakket met allerlei tuingereedschap. Een dankjewel voor hun goede zorgen voor het groen in hun wijk.