ROTTERDAM - Het gebruik van lachgas als drugs is sinds 2023 verboden. En omdat er geen statiegeld meer op lachgascilinders zit, liggen er steeds meer op straat. De handhavers van het team Milieu van de gemeente hebben hun handen vol aan het opruimen ervan.


Veilig binnenzetten?

Een recente melding kwam van de McDonald’s in Hoogvliet. Hier was een aantal lachgascilinders op de parkeerplaats achtergelaten. De bedrijfsleider had ze voor de veiligheid binnengezet, zodat kinderen er niet mee in aanraking konden komen. Goed bedoeld, maar het is gevaarlijk om zulke cilinders mee naar binnen te nemen. Als ze niet helemaal leeg zijn of niet goed dicht zijn, kan er langzaam gas uitlopen.

Meld het

Ook moet je de lachgascilinders niet zomaar in een afvalcontainer gooien. Dat zorgt voor ontploffingsgevaar in de vuilniswagen. Muilwijk legt uit: ‘Je weet nooit in welke staat de cilinders zijn achtergelaten. Maak dus een melding, maar neem ze niet mee naar binnen.’ In de MeldR-app is een categorie drugsafval toegevoegd om gedumpte lachgascilinders te melden. U kunt ook telefonisch een melding maken via 14010.

Ohjajoh?!

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe u gevaarlijk afval kunt scheiden en waar u het kunt inleveren.