ROTTERDAM - De iconische Rivièrahal in Diergaarde Blijdorp wordt gerestaureerd. De gemeente betaalt hier 18 miljoen euro aan mee. Het rijksmonument heeft door de jaren heen vele gasten gekend.

Diergaarde Blijdorp verhuisde in 1940 van het stadscentrum naar zijn huidige locatie in de toen nieuwe wijk Blijdorp. Alle gebouwen in de dierentuin werden ontworpen door de eigenzinnige en vooruitstrevende architect Sybold van Ravesteyn. Blijdorp werd hiermee een van de eerste tuinen ter wereld die in zijn geheel door 1 architect werd ontworpen. Het plan omvatte de hele dierentuin, tot aan de interieurs, de beplanting en de looproutes toe. Allemaal in de sierlijke, kenmerkende stijl van Van Ravesteyn. De midden in de dierentuin gelegen Rivièrahal bestaat uit een centrale hal, 2 vleugels en een terraszaal.

Evenementen

Het gebouw werd in de loop der jaren voor verschillende evenementen gebruikt. Van bijeenkomsten van de NSB tot Sinterklaasfeesten en nationale examens. Ook werden er beurzen georganiseerd en speelde het Rotterdams Philarmonisch Orkest meerdere keren.

Uitkijktoren

Tot 1972 had de Rivièrahal een uitkijktoren van 47 meter hoog. Deze toren werd gesloopt omdat hij in slechte staat verkeerde. In 2007 waren er plannen om een nieuwe uitkijktoren te plaatsen, maar deze werden nooit doorgezet.

Dierenverblijven


In de Rivièrahal hebben veel verschillende dieren gewoond. Tot 2013 werd dit gebouw gebruikt voor de kleinere exotische dieren, zoals insecten, vissen, vogels, amfibieën en reptielen. Ook woonden de krokodillen en de komodovaranen in een zijvleugel. Ook waren hier de binnenverblijven van de giraffen en olifanten. In de andere zijvleugel vindt u nog steeds de gorilla’s, nijlpaarden en neushoorns. In de centrale hal is tegenwoordig een café en de binnenspeeltuin Biotopia, voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Via deze hal is de Victoriaserre te bereiken. Hier vindt u onder andere de reuzenwaterlelies. Onlangs stond hier de unieke Sumatraanse reuzenaronskelk in bloei, beter bekend als de reuzenpenisplant.

Meer informatie

Met zijn 1,5 miljoen bezoekers per jaar is Diergaarde Blijdorp de grootste attractie van Zuid-Holland en de best bezochte dierentuin van Nederland. Diergaarde Blijdorp is laagdrempelig en toegankelijk voor alle Rotterdammers. Ga voor meer info naar diergaardeblijdorp.nl