ROTTERDAM - Openbare basisschool 't Prisma in de wijk Tussenwater zet zich actief in voor een duurzaam Hoogvliet. De scholieren leren alles over recycling en hergebruik.

Precies een week na de staking van medewerkers van de reinigingsdienst van de gemeente Rotterdam (Stadsbeheer Rotterdam) stonden op 22 en 23 februari twee Wijk Clean Ups gepland.

'Dat kwam heel goed uit', zegt Anne Keereweer (vakdocent Cultuur en Burgerschap). 'De medewerkers van Stadsbeheer konden de hulp van alle 350 leerlingen goed gebruiken.

Twee ochtenden gingen de leerlingen samen met hun groepsdocenten en hulpouders met Stadsbeheer op pad om Hoogvliet op te ruimen. Voordat de Wijk Clean Ups van start gingen, werd eerst kennis gemaakt met de medewerkers van Stadsbeheer.

Anne: 'Die vertelden in geur en kleur over hun dagelijkse belevenissen en dat maakte indruk.' Na de kennismaking doken de kinderen tussen de struiken om het plastic en ander zwerfafval uit de sloten te vissen. Trots toonden ze elkaar hun vieze vondsten.

Bewoners reageerde positief op de schoonmaakacties en gaven complimenten. Een bewoonster deelde snoepjes uit. De actie werd afgesloten met een groepsfoto op het schoolplein, met als hoogtepunt een ritje op de veegwagen.

De leerlingen deden eerder een plastic-inzamelactie met bewoners van Tussenwater en Digna Johanna Polder. Van het opgehaalde plastic maakten ze Recycle-Art. ‘Hiermee laten de kinderen zien dat je van niets weer iets nieuws kan maken’, aldus Anne.