ROTTERDAM - Joseline (48) is dit voorjaar begonnen met de cursus Taal en werk bij NL Educatie. Sinds de coronamaatregelen in maart volgt zij de lessen online. Hoe bevalt dit?

‘Eerst vond ik het wel een beetje raar, ik had nog nooit vanuit huis een cursus gevolgd. Maar het is erg meegevallen, de lessen zijn leuk en ik kan me beter concentreren thuis. Ik probeer mijn Kaapverdiaanse collega over te halen ook een taalcursus te gaan doen. Je hebt er niet veel voor nodig, het kan gewoon met je telefoon.’ Lees de verhalen van Joseline, Alina, Nuly en Galya en hun docenten.

Samen kijken wat het best werkt
Er zijn vier taalaanbieders waar Rotterdammers gratis (op kosten van de gemeente) taalcursussen kunnen volgen, NL Educatie, Sagènn, Alsare en Albeda. Ze stapten half maart allemaal over op online lessen. Gingen hun cursisten eerst naar de leslocaties, nu volgen ze de les vanuit de huiskamer, de keuken, een kinderkamer of soms zelfs op de trap als ze daar de beste wifi-ontvangst hebben. Meedoen met de lessen kan op een laptop of tablet, maar ook op je smartphone. De taalaanbieders bekijken samen met de cursist wat het beste werkt.

Online lessen blijven aanbieden
Naast de online lessen met de groep krijgen cursisten ook huiswerk; online en uit een boek. De docenten doen er alles aan om de taalcursisten gemotiveerd te houden en te helpen bij deze nieuwe manier van leren. Zelf leren zij er ook veel van. Als er weer gewone taalklassen mogelijk zijn, willen ze ook online lessen en online lesmateriaal blijven aanbieden. ‘Leren op afstand brengt net zo veel als leren op locatie. Misschien zelfs wel meer’, zegt Joselines docent Eline.