ROTTERDAM - Zes betegelde pleinen van oude schoolgebouwen worden omgetoverd tot plekken met eetbaar groen. Deze voedselbostuinen bieden voedsel, rust en schaduw, maar voeren ook overtollig water af bij heftige regenbuien.


Nu zijn de pleinen nog betegeld, maar straks zijn het mooie tuinen die ook voedsel opleveren zoals bijvoorbeeld fruit en noten. Er wordt geen gebruik gemaakt van mest en bestrijdingsmiddelen. Rotterdam heeft negen voedselbostuinen, variërend van 100 vierkante meter tot 15.000 vierkante meter. Daar komen dus zes tuinen bij, en dat brengt het totaal op 15.

Uitbreiding bij succes
Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam (SKAR) biedt de creatieve sector in Rotterdam betaalbare werkruimte aan en heeft ruim 25 panden in Rotterdam in beheer. Yvonne Wieringa van SKAR: 'De voedselbossen hebben meerwaarde voor de hurende ondernemers, de omwonenden en het klimaat in de stad. We beginnen met de pleinen bij zes gebouwen, als het een succes is willen we het uitbreiden. De culturele ondernemers aan wie we dit plan hebben voorgelegd, reageren positief.'

Oogsten in Rotterdam
Cöoperatie Ondergrond zorgt voor het ontwerp, de aanleg, het beheer en de oogst. Zij huurt de buitenruimte voor een symbolisch bedrag van stichting SKAR en betaalt door het beheer van de buitenruimte over te nemen. De opbrengsten van de oogst moeten de kosten die de coöperatie maakt vergoeden. De tuinen zijn besloten, maar worden een of meerdere keren per jaar opengesteld voor de buurt en bieden een groen uitzicht. Zo profiteren omwonenden ook mee.