ROTTERDAM - Rotterdammers die vermoeden dat ze te veel huur betalen, kunnen het Huurteam Rotterdam inschakelen. Het Huurteam kijkt of de huur lager kan. Maar ook voor achterstallig onderhoud of hoge servicekosten kunnen huurders aankloppen bij het Huurteam.

Eén van de Rotterdammers die recent de hulp van het Huurteam inriepen, is José Luis De Brito Ribeiro. Hij woont in een flatwoning in Carnisse. ‘Ik hoop dat de huurbaas wil repareren wat er nodig is en dat hij de huur wat lager kan zetten. Ik vind het toch een beetje duur voor de kwaliteit van dit huis’, vertelt hij, terwijl Tonci Culic, medewerker van het Huurteam, de oppervlakte van het huis meet.

Huurverlagingsprocedure
‘We meten de oppervlakte van de woonruimte op en kijken naar de faciliteiten in de woning, wat voor soort badkamer en keuken de woning heeft’, zegt Culic. ‘Aan de hand daarvan wordt er een puntentelling gemaakt waaruit blijkt wat de maximale huurprijs is van de woning. De maximale huurprijs wordt dan vergeleken met de contractuele huurprijs. Zit daar een verschil in dan krijgt de huurder het advies om met behulp van het Huurteam een huurverlagingsprocedure te starten’, legt Culic uit.

Ook Reinier van Oversteeg is bij de controle aanwezig. Hij is inspecteur bij de gemeente. ‘Ik kijk naar de bouwkundige staat. Woningen moeten bijvoorbeeld waterdicht en goed afsluitbaar zijn. We controleren ook of de woning voldoende ventileert en hoe het zit met de brandveiligheid. Als de oude kozijnen aan vervanging toe zijn raden wij gelijk aan dubbel glas toe te passen.

'We staan voor een eerlijke huurprijs en een goede woning'
Culic: ‘We kijken altijd eerst naar de huurbescherming van de huurder. kan iemand uit de woning worden gezet als we iets gaan doen? Pas als we zeker weten dat een huurder veilig zit en weet wat zijn of haar rechten zijn dan pas zullen we actie ondernemen. Als huurteam staan we voor een eerlijke huurprijs en een goede woning. Dus als je een eerlijke huurprijs wil, bel het huurteam.’