ROTTERDAM - Ontwerpbureau wUrck wint in samenwerking met constructeur Arup de ontwerpersselectie voor de Daniel den Hoedbrug. De voetgangersbrug biedt over een paar jaar zicht op de Euromast, Hogeschool Rotterdam en de Coolhaven.

wUrck won de laatste ronde van de architectenselectie met een cijfer 9. In die ronde beoordeelde de jury de schetsontwerpen en plannen van aanpak van drie architectenbureaus. De gemeente Rotterdam werkt samen met de Stichting Daniel den Hoed aan het realiseren van de Daniel den Hoedbrug die in 2023 gebouwd gaat worden. Het selecteren van wUrck is een belangrijke stap in dit proces.

Winnend ontwerp

De inzending van wUrck sprong eruit vanwege het integrale ontwerp, ranke vormgeving en bescheiden uitstraling. De constructie van de brug heeft een eigen vormentaal die consistent is uitgewerkt met cortenstaal. Dit levert een ontwerp op dat goed is ingepast. Zo blijft de steeg van Little C open en transparant en is de brug natuur-inclusief ontworpen. Ook is ruimte voor een ode aan Daniel den Hoed. De brug biedt zicht op de Euromast, Hogeschool Rotterdam en de Coolhaven.

Samen stadmaken

De voetgangersbrug vormt een fysieke verbinding tussen de Coolhaven en het Museum­park. Hierdoor sluit Little C met Familiehuis Daniel den Hoed aan op het kankerinstituut in het Erasmus MC. Ruim zestig architectenbureaus uit binnen- en buitenland stuurden hun referentieprojecten op. De jury, een interdisciplinair team met Willem den Hoed van de stichting Daniel den Hoed, heeft het referentiemateriaal vanuit de opdrachtkaders zorgvuldig beoordeeld.

Willem den Hoed, zoon van Daniel den Hoed: 'Mijn vader heeft als Rotterdamse arts en grondlegger van de radiotherapie in Nederland veel betekend voor de kankerbestrijding. Ik ben er trots op dat zijn binding met de stad Rotterdam letterlijk tot uitdrukking komt in dit bouwwerk. Dat houdt het werk van mijn vader levend.'