ROTTERDAM - De kansenongelijkheid in verschillende Rotterdamse wijken is groot en blijft groeien, zo blijkt uit verschillende statistieken. De recent opgerichte stichting For Life Community pakt dit aan door jongeren bij elkaar te brengen. Zij lanceren een buddyprogramma waarin jongeren uit verschillende Rotterdamse wijken 10 weken lang met elkaar optrekken en van elkaar leren. Daarna houden ze contact in een community.

‘Mister Positivo’ Nathan Rutjes lanceert op dinsdag 25 januari de nieuwe For Life Community op de afsluitingsdag van het eerste buddyprogramma. Op deze dag worden diverse workshops georganiseerd door onder anderen de Anne Frank Stichting en Nathan Rutjes zelf. De dag staat net als het hele buddyprogramma in het teken van verbinding maken en verantwoordelijkheid nemen.

Jongeren met verschillende achtergrond samenbrengen
Het idee achter het For Life programma is jongeren te leren door een andere bril te kijken, ze belangrijke ‘life skills’ mee te geven en vriendschappen te ontwikkelen buiten hun vertrouwde omgeving. Aan deze eerste editie deden 8 jongens uit verschillende Rotterdamse wijken mee. Het programma wordt ondersteund door diverse organisaties die gelijke kansen voor jongeren hoog in het vaandel hebben staan: Rotterdam Sport Support, de Anne Frank Stichting en softwarebedrijf Tunga.

Ernesto Spruyt, oprichter van Tunga: “Vooral de positieve insteek van For Life spreekt ons erg aan. De jongeren worden niet in een slachtofferrol gedrukt, maar krijgen vooral een handelingsperspectief om vooruit te komen in het leven. Zo doen wij dat in Afrika ook.”

Uit je eigen bubbel breken
Veel jongeren zitten vast in hun eigen bubbel en hebben weinig weet van de wereld daarbuiten en wat daar te halen valt. For Life gelooft dat het leren kijken door de bril van een ander kansen oplevert voor iedereen, ongeacht hun herkomst.

Joram Verhoeven, projectmanager bij de Anne Frank Stichting: “Als je jongeren het perspectief het perspectief van een ander leert dan gaat er letterlijk een wereld open. Onze Fair Play workshop, die wij ontwikkeld hebben voor het voetbal en uitvoeren in samenwerking met prof- en amateurclubs, leent zich hier goed voor. Door middel van onder anderen een interactieve ‘serious game’ leren jongeren hun eigen vooroordelen te herkennen en zich te verplaatsen in een ander.”

Over Stichting For Life Community
Stichting For Life Community is recent opgericht door professionals die veel ervaring hebben met het begeleiden van jongeren: Kevin Kanu, Jorge Ferreira en Tony Lentin. Zij willen jongeren in Rotterdam helpen om de regie over hun leven in eigen handen te nemen. De kern van hun aanpak is het buddyprogramma van 10 weken, waarin deelnemers gekoppeld worden aan een buddy uit een andere omgeving en samen allerlei opdrachten uitvoeren en workshops volgen. Daarna worden de deelnemers automatisch lid van de For Life Community die regelmatig thema-workshops en -events organiseert.