HOEK VAN HOLLAND - Het Atlantikwall-Museum Hoek van Holland heeft een bijzonder object aan de expositie kunnen toevoegen. Op een Duitse veiling werd een fotoalbum aangetroffen van een Duitse soldaat die een deel van zijn militaire diensttijd in Hoek van Holland doorbracht. Het album zit boordevol interessante foto’s van Hoek van Holland, en op één van de foto’s is zelfs de bunker waarin het Atlantikwall-Museum is gevestigd te zien! De koper van het fotoalbum herkende de museumbunker op één van de foto’s en besloot het unieke album aan te schaffen en het ter beschikking te stellen aan het museum.

Het fotoalbum is bijgehouden door de jonge Duitse soldaat Nievert. Meer dan 80 foto’s geven een indruk van de militaire carrière van de soldaat. Nievert begon als rekruut zijn opleiding bij de Kriegsmarine In het Drenthse Zuidlaren. Na de opleiding te hebben doorlopen werd Nievert in Hoek van Holland gestationeerd. Het album bevat een groot aantal foto’s van het Voorduin te Hoek van Holland, de bunkers van Marine-Flak-Batterie ‘Nordmole' (de Duitse luchtafweerbatterij in het Voorduin) en het dorp Hoek van Holland. Ook bevat het album foto’s van Nievert met zijn kameraden en zien we Duitse soldaten poseren met de lokale bevolking. Na zijn periode in Hoek van Holland kwam Nievert in het Franse Boulogne-sur-Mer terecht. Daar zou hij dienst doen op een schip.

Conservator van het Atlantikwall-Museum Christian Quist: “Fotoalbums van Duitse soldaten zijn opzich niet zeldzaam, talloze exemplaren zijn bewaard gebleven. Wat dit album echter uniek maakt is dat het album vol zit met foto’s van na 1941 en dat er veel bunkers en andere militaire bouwwerken op te zien zijn. Het fotograferen van militaire objecten was namelijk streng verboden. Soldaat Nievert heeft zelfs het lef gehad om foto’s te maken van militaire kaarten van Hoek van Holland! Bovendien heeft hij met pen op de foto’s ingetekend waar het Duitse geschut stond en zelfs de codenamen van de geschutsbatterijen erbij geschreven! Het is dus echt een uniek fotoalbum met bijzonder hoge historische waarde.”

Het Atlantikwall-Museum is erg blij met de geste van de koper. “Dit soort bijzondere historische objecten horen in een museum thuis en niet bij een particuliere verzamelaar”, aldus Quist. Het bijzondere fotoalbum krijgt een prominente locatie in de hernieuwde expositie van het AtlantikwallMuseum. De koper vindt het prachtig dat het album terecht is gekomen op de plek waar het thuishoort en blijft voor het Atlantikwall-Museum speuren naar museale objecten.

Op zondag 2 april opent het Atlantikwall-Museum weer de deuren en kunnen bezoekers met eigen ogen het album komen bekijken. Het museum is geopend van 12:30 tot 17:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.atlantikwall-museum.nl.