ROTTERDAM - Deze zomer landt het grootste architectuurfestival van Nederland in het Museumpark. Van 1 tot en met 30 juni kunnen bezoekers van jong tot oud een route volgen dwars door het groen, langs bijzondere installaties over het verleden, heden en de toekomst van het park. De publiekstrekker van deze editie is Snakken naar Boijmans: het pand van Museum Boijmans Van Beuningen gaat gedurende vijf weken open voor bezoekers. Een speciale kunstroute voert hen op een unieke manier door het monumentale gebouw.

Het Museumpark: Tuin van de Stad
Het is niet voor niets dat de Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand) het Museumpark als centrum heeft gekozen. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het Land van Hoboken, waar het park onderdeel van is, toegankelijk werd in de vorm van een publieke ruimte voor iedereen. Het gebied heeft zich in de afgelopen eeuw ontwikkeld van een privé landgoed tot een culturele hotspot in de stad en is een aaneenschakeling van verschillende tuinen uit diverse periodes met elk hun eigen karakter. Recent zijn daar weer nieuwe tuinen aan toegevoegd: de Nieuwe Tuin van het Nieuwe Instituut, een daktuin op het Depot en op het Erasmus MC. Het laat de ontwikkeling zien van uiteenlopende opvattingen over de betekenis van groen, cultuur en recreatie voor de stad. Tijdens de RA Maand worden de diverse instellingen, plekken en verhalen in het Museumpark met elkaar verbonden via een route die zigzaggend door het gebied loopt. Zo wordt het Museumpark geactiveerd als dé collectieve tuin voor en van de stad.

Route door het park
De gratis route door het park leidt de bezoekers via een buitententoonstelling naar bijzondere plekken, gemarkeerd door interventies van verschillende ontwerpers. Zo wordt in de tuin van museumwoning Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur, een metershoge toren gebouwd die bezoekers letterlijk door de tijd heen laat lopen. De route loopt verder naar Museum Boijmans Van Beuningen, dat sinds 2019 gesloten is voor een grootschalige renovatie en vernieuwing, maar speciaal voor de RA Maand vijf weken opengaat. In het Henket-paviljoen achter het museum zullen lezingen, workshops, films en debatten plaatsvinden geprogrammeerd door AIR – Architectuur Instituut Rotterdam in samenwerking met vele partners uit de stad. De route wordt vervolgd met een tijdelijke brug van de museumtuin naar een interventie in de Rozentuin en andere bijzondere plekken in het Museumpark.

Tentoonstelling: Snakken naar Boijmans
De kaartverkoop voor Snakken naar Boijmans start op 1 mei 2024. Voor bezoekers is het een unieke kans het gebouw te bezoeken: zo heb je het nog nooit gezien en zo zúl je het nooit meer zien. Een speciale kunstroute vangt de bezoeker tussen echo's van het verleden en dromen van de toekomst en diverse ingrepen van kunstenaars brengen het lege gebouw tot leven. Er komt een aanvullend programma, onder andere voor kinderen. Meer specifieke informatie volgt snel via de website en kanalen van Museum Boijmans Van Beuningen.

Over de Rotterdam Architectuur Maand
De RA Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. De maand is elk jaar in juni en kiest elke editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het festivalhart. Er is voor iedereen wat te doen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur. Met ruim 100 partners uit het onderwijs, de cultuursector en de ontwerpsector organiseert en faciliteert de RA Maand ruim 125 activiteiten verspreid over meer dan 40 locaties. Bezoekers ontdekken hoe architectuur en stadmaken het dagelijks leven beïnvloeden en verbeteren. Bezoek opvallende interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en festiviteiten. De maand is een initiatief van AIR – Architectuur Instituut Rotterdam en Rotterdam Partners.

Wanneer: de RA Maand vindt plaats van 1 t/m 30 juni 2024. Snakken naar Boijmans loopt een week langer door.
Waar: het festivalhart bevindt zich in het Museumpark, maar de hele programmering bestaat uit zo'n 125 evenementen verspreid over ruim 40 locaties.
Toegang: de RA Maand is gratis te bezoeken tenzij anders staat vermeld. Voor een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen reserveer je een ticket via www.boijmans.nl/tickets

Meer informatie is te vinden op https://rotterdamarchitectuurmaand.nl/