KRIMPEN AAN DE IJSSEL - Op donderdag 29 juni is Lotte Jensen te gast bij het cultuurcafé in De Tuyter. "Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze doet onderzoek naar de verwerking van rampen in Nederland door de eeuwen heen.

Haar nieuwe boek, Wij en het water. Een Nederlandse geschiedenis, vertelt het verhaal van Hollandse leeuwen, drijvende wiegjes, inzamelingsacties en solidariteit. Vele malen wisten de Nederlanders de waterwolf te temmen, maar minstens zo vaak kregen ze te maken met verwoestende overstromingen. Denk aan de Sint-Elisabethsvloed van 1421 of de watersnoodramp van 1953. In de culturele verbeelding van dit soort catastrofale gebeurtenissen gaan kwetsbaarheid en trots hand in hand: in foto's, verhalen en monumenten benadrukken schrijvers en kunstenaars zowel de rampzalige gevolgen als de veerkracht van gemeenschappen. Maar Lotte Jensen laat ook zien hoe het verleden nieuwe relevantie krijgt. Nu de zeespiegelstijging een steeds grotere dreiging vormt, is het onderkennen van onze kwetsbaarheid belangrijker dan ooit."

Kaarten zijn verkrijgbaar voor €5,- via www.uitagendakrimpen.nl. Inloop is om 19:00 uur met een kopje koffie/thee. Start lezing is om 19:30 uur. Na de lezing bent u van harte uitgenodigd om een drankje te nuttigen in de ontmoetingsruimte.

Het cultuurcafé is een laagdrempelige inspiratie -en netwerkbijeenkomst voor iedereen die interesse heeft in cultuur en een samenwerking tussen Synerkri, Streekmuseum Krimpenerwaard, Bibliotheek aan den IJssel en Muziekschool Krimpen.