ROTTERDAM - Op het dak van de onderwijslocatie Pieter de Hoochweg van Hogeschool Rotterdam zijn 90 zonnepanelen geplaatst. De hogeschool heeft hiervoor een financiële bijdrage van het Klimaatfonds ontvangen. De zonnepanelen besparen de komende 15 jaar 200 ton CO2 -uitstoot. Het plaatsen van de zonnepanelen past bij de wens van de hogeschool om verder te verduurzamen.

De wens voor een duurzame school
Voor Wijnand van den Brink, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam is het een logische stap om schone energie op het dak van de hogeschool op te wekken: "We vinden het erg belangrijk om als hogeschool een bijdrage te leveren aan het klimaatvraagstuk door de verduurzaming van onze gebouwen. Doordat we nu nog meer zonnepanelen hebben, zetten we weer verdere stappen naar een energieneutrale hogeschool. We zijn het Klimaatfonds zeer erkentelijk dat ze ons hier financieel bij ondersteund hebben. Naast het verduurzamen van onze bedrijfsvoering heeft ook in ons onderwijs en praktijkgericht onderzoek duurzaamheid een steeds belangrijkere rol."

Voor Wijnand van den Brink is het verduurzaming van hun gebouwen een kwestie van een lange adem en continu stappen blijven zetten. "Al jaren kopen we onze stroom groen in, maar het energiegebruik moet uiteindelijk echt flink omlaag. Bij nieuwbouw zoeken we de grenzen op om energieneutraal te zijn, maar ook in bestaande panden voeren we energiebesparende maatregelen uit. Bij vervanging van verlichting is LED bijvoorbeeld standaard en bij de grote renovatie van de locatie Academieplein zijn we extra aan het isoleren en passen we drielaags glas toe. Het is niet altijd makkelijk, maar we hebben geen keuze: de toekomst is duurzaam, dat brengen we ook onze studenten bij!"

Het Klimaatfonds in Rotterdam is verlengd!

Rotterdamse non-profit organisaties zoals stichtingen, verenigingen en VvE's kunnen tot eind 2022 bij het Klimaatfonds een financiële bijdrage aanvragen voor een zonnepanelenproject. Dat was voorheen tot eind april. De aanvraagperiode is verlengd tot het eind van het jaar om zo meer projecten te kunnen steunen. De financiële bijdrage voor elk project wordt berekend aan de hand van het aantal ton CO2 -uitstoot dat ermee in 15 jaar bespaard wordt. Dit komt neer op ongeveer €30,- per zonnepaneel.

Heleen Weening, directeur Klimaatfonds: "We roepen alle Rotterdamse scholen, stichtingen en verenigingen op om mee te doen met het Klimaatfonds! Ook VvE's en huiseigenaren die zich verenigen maken aanspraak op de bijdrage. Volg het voorbeeld van Hogeschool Rotterdam op en draag bij aan een duurzaam Rotterdam. Zonnepanelen zorgen niet alleen voor minder CO2 -uitstoot, maar ook voor een lagere energierekening. Een win-win situatie."

Het doel: 4.500 zonnepanelen op Rotterdamse daken

Het doel van het Klimaatfonds is om 4.500 zonnepanelen op Rotterdamse daken te realiseren. VvE's, kerken en een gezondheidsinstelling hebben al gebruik gemaakt van het Klimaatfonds in Rotterdam. Dit wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van gemeente Rotterdam.

Meer informatie over het Rotterdams Klimaatfonds en het aanmelden van een zonneproject is te vinden op https://klimaatfondslokaal.nl/rotterdam/