ROTTERDAM - Na twee jaar afwezigheid streek IJsvrij weer neer op Plein 1940, midden in het centrum van Rotterdam. Vele bezoekers, uit Rotterdam èn daarbuiten konden 3,5 week schaatsen rondom het beeld van Zadkine en genieten van koek & zopie op het sfeervolle winterplein met op de achtergrond de Leuvehaven.


Ondanks wat tegenslagen door de weersomstandigheden in de periode van IJsvrij kijkt de organisatie zeer tevreden terug op afgelopen editie op Plein 1940. Eva van der Vegt, initiatiefneemster van IJsvrij: "Rotterdam is ons niet vergeten. Het is mooi om te zien dat zo veel bezoekers IJsvrij weer hebben gevonden en hebben genoten van alles wat IJsvrij te bieden heeft!"

Sportief programma

IJsvrij had deze editie een sportief winters programma. Er konden curlingbanen gehuurd worden, op donderdagavonden kon er gestreden worden in een Curling Competitie en elke vrijdagavond was het feest tijdens de Silent Disco on Ice. In het verlengde daarvan werden er speciaal voor de jongere feestbeesten twee Silent Disco on Ice: Kids Edities georganiseerd in samenwerking met HalloKids Radio. De winterse activiteiten op IJsvrij werden druk bezocht.

Het toegankelijke foodconcept viel ook in de smaak. Mensen konden genieten van oer-Hollandse koek & zopie en heerlijke dranken. Van erwtensoep en een broodje Unox tot warme chocolademelk en glühwein.

Veel bedrijven uit Rotterdam en omstreken wisten IJsvrij te vinden voor hun kerst- of nieuwjaarsborrel, al dan niet gecombineerd met een rondje schaatsen of een potje curling. Ook was IJsvrij het eindpunt van de Rotterdam Night Walk op 27 december, waar alle deelnemers feestelijk onthaald werden met een warme chocolademelk of glühwein.

Bijzondere gasten

IJsvrij spant zich in om iedereen een kans te geven om te komen schaatsen. Op zondag 18 december werd een speciale Oekraïne Ochtend georganiseerd op IJsvrij. Mensen met een Oekraïens paspoort konden deze ochtend gratis komen schaatsen op IJsvrij. Ook is er kleding ingezameld om naar Oekraïne te versturen en werden er Oekraïense lekkernijen verkocht waarvan de opbrengst gaat naar Stichting Come Back Alive. Deze stichting verleent steun aan leden van de Oekraïense strijdkrachten.

Op woensdagochtend 28 december kreeg IJsvrij bijzonder bezoek van leerlingen van Mytylschool de Brug. Deze school is speciaal voor leerlingen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking. Alle kinderen (en ouders!) hebben ontzettend genoten op het ijs.