ROTTERDAM - Stichting Cellosonate Nederland en OT rotterdam zijn verheugd om hun nieuwste productie "Caffè sospeso" aan te kondigen. In deze confronterende maar tegelijkertijd lichte theatervoorstelling staat de toekomst van muziekmakers centraal. Als kunst maken wordt verplaatst naar de straat, krijgt het dan nog waardering? Caffè sospeso weet het publiek te verrassen en te ontroeren. De voorstelling is door heel Nederland te zien van mei tot en met november 2023. De première is op zaterdag 27 mei a.s. tijdens het O. festival Rotterdam. Op 18 mei is de try out tijdens Dordt in Cello.


Caffè sospeso vertelt het verhaal over een moeder en een zoon, allebei cellist, die dakloos zijn geworden. Ze proberen te overleven door op straat te musiceren. Ze beseffen dat ze zijn overgeleverd aan de smaak van het publiek. Maar wat is die smaak? Op soms ontroerende, soms grappige wijze proberen de twee musici hun weg te vinden in een nieuwe realiteit. Met een caffè sospeso, een gedoneerde koffie, in hun handen koesteren ze een droom van betere tijden. Stapsgewijs komt de zoon tot het besef dat zijn moeder vastzit in haar benarde situatie en hij neemt een radicale beslissing. Op zoek naar een betere toekomst voor hen beiden.

Doorlopend samenspel van tekst en muziek
Theater OT rotterdam staat bekend om zijn innovatieve en uitdagende producties en Caffè sospeso is daar geen uitzondering op. De cello speelt een belangrijke rol in de voorstelling en voegt een extra laag toe aan het verhaal. Moeder (Doris Hochscheid) als klassiek geschoold celliste en zoon (Harald Austbø) als vrije muziekmaker voeren een doorlopend gesprek met elkaar in woorden èn muziek. Dit vereist een nauwkeurig samenspel tussen moeder en zoon waarin het ritme en de zeggingskracht van de gesproken teksten evenzo belangrijk zijn als de gespeelde composities.

Cello en andere kunstvormen
Componist/zanger/gitarist David Dramm heeft de muzikale regie over het stuk. In Caffè sospeso worden nieuwe composities voor cello van David Dramm en Harald Austbø gecombineerd met spoken word, humming, beatboxing en klassieke muziekfragmenten. Per voorstelling is er een derde musicus te gast uit de wereld van de jazz, klassieke muziek, wereldmuziek, popmuziek of spoken word.

Dakloos aan de kade
In Rotterdam is Caffè sospeso headliner van het locatieproject Dakloos aan de Kade van 15 t/m 20 augustus. De voorstelling speelt zich dan af onder de Pieter de Hoochbrug, Coolhaven, waarbij het publiek de tekst en muziek kan volgen via koptelefoons. Naast de voorstelling zijn er o.a. gesprekken te volgen, documentaires te zien en is er een tentoonstelling over dakloosheid.

Speeldata
16 mei – Amsterdam, Splendor (try out)
18 mei – Dordrecht, Kunstkerk, Dordt in Cello, (try out)
27 mei – Rotterdam, Kantine Walhalla, O. Festival (première)
17 juni – Amsterdam, Plein Theater Nieuwe Noten
15 t/m 20 augustus – Rotterdam, in locatieproject Dakloos aan de kade, Coolhaven
27 augustus – Zutphen, Cellowercken
17 september – Amsterdam, Splendor
20 september – Breda, Chassé Theater
26 oktober – Theaters Tilburg
29 oktober – Middelburg, Zeeuwse Concertzaal
3 november – Schoonhoven, Arto Theater
5 november – Assen, Muziekkamer
12 november – Den Bosch, November Music
30 november – Enschede, Concordia

Tickets en info Tickets en meer informatie is te vinden op www.cellosonate.nl en www.ot-rotterdam.nl