ROTTERDAM - Met de feestelijke opening van het drijvende festivalhart door wethouder Said Kasmi is de Rotterdam Architectuur Maand 2023 op 1 juni officieel van start gegaan. Het festivalhart bestaat uit drie drijvende bakken in de Maashaven met daarin een groen park, podium, tentoonstelling en een plek voor skateboarders, freerunners en andere urban sporters. Maar ook buiten het festivalhart is er tijdens de Rotterdam Architectuur Maand genoeg te doen voor iedereen, met ruim 125 activiteiten verspreid over 40 locaties.


Te doen in het openingsweekend

Het eerste weekend van de Rotterdam Architectuur Maand zit bomvol tours en andere activiteiten. Op zaterdag 3 en zondag 4 juni is het weer tijd voor Verborgen Tuinen. Ruim 40 eigenaren stellen dan hun privétuin open voor publiek en dit keer zijn het uitsluitend tuinen op Zuid. Zo staan bijvoorbeeld verschillende tuinen in de groene volkswijk Vreewijk op het programma, maar ook de Heijplaat, waar krakers en kunstenaars wilde tuinen hebben aangelegd in het quarantainegebied. Verder is er op zaterdag een architectuurworkshop voor jong en oud in De Hillevliet waarin deelnemers met een 3D-maquette een eigen stad mét bewoners kunnen bouwen. En op zondag is er een Buurtdag en hoeven bewoners van Zuid geen entree te betalen voor een bezoek aan het festivalhart, waar ze die dag de route over het water kunnen bewandelen en kunnen meedoen aan diverse activiteiten.

Sport en architectuur

Een van de bakken van het drijvende festivalhart is volledig ingericht voor urban sports zoals skateboarden, freerunnen, voetbal en dans. Naast een skateramp staan hier verschillende bijzondere objecten uit de haven waarmee urban sporters zich helemaal sportief kunnen uitleven. Tijdens de skate free hours is sporten op het festivalhart gratis. Daarnaast zijn er de hele maand juni diverse skateclinics en freerun-workshops die worden georganiseerd in samenwerking met Rush World en Skateland. Op 21 juni is er een Skate Symposium en komt de professionele skater en skate city planner Leo Valls uit Bordeaux over om te vertellen wat we kunnen leren van het perspectief van skaters op onze publieke ruimtes. Voor fanatieke hardlopers gaat op 7 juni de Maashaven Run van start. Deze hardloopwedstrijd begint en eindigt op het drijvende festivalhart en gaat dwars door de omliggende wijken.

En er is nog veel meer te doen

Op vrijdag 16 juni wordt er op het festivalhart geluisterd naar en actief gepraat over onderbelichte stemmen in de architectuur tijdens het symposium Vrouwen in Architectuur. Op zaterdag 17 juni is het de Dag én Nacht van de Architectuur. Van ‘s ochtends vroeg tot diep in de nacht ervaren bezoekers de architectuur van Rotterdam met een rijk programma aan tours, workshops, films en optredens. Dit jaar ligt de focus op de klassiekers en nieuwe gebouwen op Zuid. En ook dit jaar kan er op een bijzondere plek worden ontbeten, deze keer aan de Maashaven met architect Robert Winkel (Mei architects and planners). Architectuur en dans komen samen in Blind Spot vanaf 18 juni, een theatrale wandeling vol contrasten. Met een koptelefoon wandelen deelnemers van Hotel New York naar het festivalhart terwijl dansers spelen met de ideeën en verwachtingen over ruimte, rust en onrust. Diezelfde dag vindt ook het programma Fresh Perspectives | Reclaim the City plaats, waarbij jongeren tijdens een uitdagende masterclass een blauwdruk maken van de stad van de toekomst. Daarnaast is er de hele maand juni elke donderdagavond Thursday Night Detours: Architectuur in Het Nieuwe Instituut, waarbij een ‘omleider’ bezoekers meeneemt op een gratis architectuuromleiding.

Over de Rotterdam Architectuur Maand

De Rotterdam Architectuur Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. De maand is elk jaar in juni en kiest iedere editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het festivalhart. Er is voor iedereen iets te doen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur. Met ruim 100 partners uit het onderwijs, de cultuursector en de ontwerpsector organiseert en faciliteert de Rotterdam Architectuur Maand ruim 125 activiteiten verspreid over 40 locaties. Ontdek hoe architectuur en stadmaken het dagelijks leven beïnvloeden en verbeteren. Bezoek opvallende interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en festiviteiten om de toekomst van de stad te verkennen. De maand is een initiatief van AIR – Architectuur Instituut Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners.

Wanneer

: de Rotterdam Architectuur Maand vindt plaats van 1 juni t/m 30 juni 2023.

Waar

: het festivalhart bevindt zich in de Maashaven, maar de hele programmering bestaat uit zo’n 125 evenementen verspreid over ruim 40 locaties in, om en buiten Rotterdam.

Programma en tickets

: ga voor het volledige programma en tickets naar rotterdamarchitectuurmaand.nl.

Skate free hours

: tijdens de skate free hours is sporten op het festivalhart gratis. Check op rotterdamarchitectuurmaand.nl wanneer deze momenten precies zijn.