ROTTERDAM - Ruim 250 Rotterdamse scholieren uit groep 7 & 8 van 6 verschillende scholen zijn vorige week begonnen aan een battle om zoveel mogelijk zwerfafval op straat en plastic uit de Rotterdamse wateren te verzamelen en op te ruimen. Woensdagochtend 29 september varen 84 leerlingen in sloepen gemaakt van gerecycled plastic door de Rotte om te gaan plasticvissen. Tevens is die dag het startschot voor alle inwoners van Rotterdam om mee te doen aan een Cleanup. Steun de Rotterdamse scholieren en help mee aan een schoner Rotterdam.

Gelijk doorpakken na de World Cleanup Day, dat is de bedoeling. Bij de Plastic Whale Cleanup bike kan iedereen een gratis Cleanup-pakketje halen. Op woensdag 29 september, tussen 12.00 en 16.00 uur kun je bij de Binnenrotte, vlakbij de Markthal, terecht voor een grijper, een recyclebare afvalzak en een zwerfafvalbingokaart. Vink af wat je onderweg aan afval vindt, leuk en leerzaam voor de kinderen. Na het verzamelen wordt het zwerfvuil gewogen en mag je alles scheiden. Een educatieve manier om meer bewustzijn te creëren voor zwerfvuil en het opruimen ervan. Alleen of als gezin, iedereen is welkom.

De Cleanup is onderdeel van het vijf weken durende lesprogramma, de zogeheten Battle, ontwikkeld door en op initiatief van de Plastic Whale Foundation. Ruim 1000 scholieren uit Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Leiden doen mee aan de campagne. De deelnemende scholen in Rotterdam zijn de Heijbergschool, OBS Pierre Bayle, Anne Frankschool, Prins Alexanderschool, IBS Noen en de St. Michaelschool. De leerlingen bedenken oplossingen voor een plasticvrije school. Vanaf 16 oktober kan er via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl gestemd worden op het beste idee.

Sarah de Beurs, directeur van de Plastic Whale Foundation; "Het besef dat we samen bijdragen aan een mooiere wereld laten we inzien met dit initiatief. Op een inspirerende en positieve manier bewustzijn creëren om zwerfafval aan te pakken, dat is wat we met de Battle en de Cleanup teweeg willen brengen."

Lokale samenwerking
Zwerfafval uit de natuur opruimen blijft een missie die we graag gezamenlijk uitvoeren. De Plastic Whale Foundation heeft daarom samenwerking gezocht met andere lokale cleanup initiatieven. Zo steunen De Groene Vingers van Heliport en Samen in beweging de opruimacties en is de gemeente Rotterdam hier ook nauw bij betrokken. Ook Rotterdam Circulair is positief over het initiatief. Linda van Rij, Projectmedewerker Marien Zwerfafval: "Zwerfafval is echt een probleem in onze stad dat we op alle mogelijke manieren willen aanpakken. We juichen het initiatief van de Plastic Whale Foundation dan ook van harte toe, want met de Battle worden niet alleen de leerlingen bereikt maar ook hun ouders. Van Zooi naar Mooi!"

Diverse Rotterdammers hebben al hulp toegezegd: Al 4 jaar lang maakt Arthyra elke woensdagochtend met buurtgenoten een rondje Noordereiland. Met grijper in de hand dragen zij hun steentje bij aan een zwerfvuilvrije buurt.

Over Plastic Whale Foundation
Nederland is een waterrijk land met vele rivieren die uitmonden in de zee. Door weersinvloeden, recreatie en toerisme, belandt er nog altijd veel plastic in de natuur en hiermee ook in het water. De Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrij land en water. Zij zetten zich in om bij te dragen aan oplossingen voor de plastic soep. Dat doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen om plastic uit de natuur te halen. De Plastic Whale Foundation vindt het belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van het probleem van de plastic soep. Zij bieden daarom educatieve programma's aan waarbij kinderen ook direct met oplossingen aan de slag gaan.