SCHIEDAM - The Dutch Institute of Royal Taste (DIRT) opent een Art en Design shop onder de rook van Rotterdam aan de historische gracht van Schiedam: DIRT Market. In het grachtenpand wemelt het van design en kunst van jonge ontwerpers. Het aanbod is veelzijdig, van toiletrolhouder, vaas en sculptuur tot aan xxx (invullen nog een voorbeeld). Stuk voor stuk verrassende en spannende objecten.

Oprichters van DIRT, Florine van Rees en Jeroen Dijkstra zijn begonnen met DIRT Market omdat er steeds minder winkels lijken te zijn waar nog bijzondere en betaalbare ontwerpen te koop zijn. Bekendere ontwerp- en designstores zoals HAY, domineren de markt en zorgen voor een IKEA effect op gebied van design. Ieder huis heeft dezelfde lamp, vaas en kleed, terwijl er een bijzonder aanbod is van unieke en vaak handgemaakte objecten.

DIRT
Market is een podium voor jonge ontwerpers en kunstenaars die nog onontdekt zijn door het grote publiek. Er is een zorgvuldig gecureerde selectie van unica’s en seriematige objecten voor toegankelijke prijzen. Alles is (hand-)gemaakt in Europa, dus door aankoop van een object steun je ook de lokale maakindustrie. DIRTFlorine van Rees en Jeroen Dijkstra zijn twee jaar geleden gestart met DIRT om een gemis in de stad op te vullen. Rotterdam staat bekend om zijn “niet lullen maar poetsen” mentaliteit. Het is een stad die hard werkt en altijd in beweging is. Grote delen van de historische stadskern zijn verloren gegaan, waardoor de stad soms een beetje te functioneel kan aanvoelen. Naast DIRT Market organiseert DIRT verschillende culturele evenementen zoals openingen voor musea, speciale diners en natuurlijk: The Royal Hangover, een tijdelijk stadspaleis. The Royal Hangover breekt met de traditie van hard werken, door met uitbundige luxe neer te strijken in de stad. Overdadig gedekte tafels met kristallen glazen, druipende kaarsen en een zee van bloemen, doen denken aan een koninklijk feest. Omgevallen pilaren, gebroken vazen, een neergestorte kroonluchter en slordig gedrapeerde gordijnen, geven het gevoel dat het feest al een tijdje aan de gang is. Die rauwe kant hoort ook bij een havenstad zoals Rotterdam, en geeft wat extra sjeu aan het “na ons de zonvloed” gevoel. DIRT probeert met al haar projecten een verrassende – vaak filmische –wereld te creëren waar de bezoeker even uit de realiteit stapt en terecht komt in een sprookjesachtige setting waar overdaad een understatement is .

Informatie:
The Dutch Institute of Royal Taste (DIRT) is te vinden op instagram: @dirt.nl
Prijscategorie: vanaf €10,- tot €1.500,-

Bezorgen of afhalen
is mogelijk. Via Instagram kun je de catalogus bekijken. Momenteel is DIRT Market alleen online te bezoeken. Een fysieke opening volgt later dit jaar.
Lange Haven 106
3111 CJ Schiedam