KRIMPEN A/D IJSSEL - Het culturele seizoen wordt tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september groots geopend in Krimpen a/d IJssel, waar de rijke geschiedenis, levend erfgoed en immaterieel erfgoed samenkomen. Als kloppend hart van de lokale historie zet het Streekmuseum Krimpenerwaard de deuren wijd open voor een dag vol inspiratie en beleving. Met het thema 'Levend Erfgoed' wordt het verleden nieuw leven ingeblazen en ontdekken bezoekers een bruisende mix van oude ambachten, demonstraties, culinaire verwennerijen en culturele hoogtepunten.

Een Dag Vol Beleving


Het programma belooft een dag vol variatie en ontdekkingen. Vanaf 10:00 uur begint de dag met een feestelijke opening door wethouder Kirsten Jaarsma, gevolgd door een optreden van de IJsselmannen om 10:30 uur. Voor wie de ochtend wat rustiger wil beginnen, is er een tweede optreden van de IJsselmannen om 11:30 uur. Terwijl je geniet van het gezellige terras met lokale hapjes en drankjes, kun je dwalen langs de levend erfgoed markt met ambachten en proeven van ambachtelijke lekkernijen bij Brouwerij IJssel, De Waard Visserij, Boer Bas en Rauw21. Daarnaast kun je genieten van demonstraties van eeuwenoude ambachten.

Culturele Verbindingen


Het Streekmuseum Krimpenerwaard staat niet alleen in deze viering van cultureel erfgoed. Kinderboerderij Klein Boveneind opent haar deuren, de IJsseldijkkerk laat de klanken van concerten weerklinken, Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog opent de oude deuren van de bunker, en projectontwikkelaar COUP onthult plannen voor de toekomst van Scheepswerf van Duijvendijk ’t Dok met een woon-workshop voor geïnteresseerde kopers.

Kunst en Cultuur in het Hart van Krimpen


Open Huis Tuyter is dé plek waar kunst en cultuur samenkomen. Met muzikale optredens, proeflessen, en creatieve activiteiten is er voor iedereen iets te ontdekken. Jeugdtheater Hofplein en Muziekschool Krimpen bieden proeflessen aan, de bibliotheek komt met een theatershow, terwijl buiten de buitenbios ’s avonds de show steelt. Eetcafé de Crimpenaar verwent bezoekers met smakelijke versnaperingen.

Verbonden door Erfgoed

Een uniek kenmerk van deze dag zijn de speciale verbindingen tussen de locaties. Huifkarren nemen je mee tussen de kinderboerderij, het Streekmuseum Krimpenerwaard en de Tuyter. Voor een extra bijzondere reis kun je aan boord stappen van een historisch schip bij Scheepswerf van Duijvendijk (opstap bij de steiger ter hoogte van IJsseldijk 330), dat je naar Ouderkerk a/d IJssel brengt, waar nog meer cultureel erfgoed wacht.

Plan je Bezoek

Meer informatie over het programma en deelnemende locaties vind je op de website van Uitagenda Krimpen (https://www.uitagendakrimpen.nl/#lb118229/opening-cultureel-seizoen) en het Streekmuseum Krimpenerwaard (www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl/open-monumentendag-2023/). Mis deze kans niet om het verleden tot leven te zien komen en te genieten van een dag vol culturele ervaringen.

Vier de rijke geschiedenis, het Levend Erfgoed en het Immaterieel Erfgoed van Krimpen a/d IJssel op 9 september!