ROTTERDAM - Op vrijdag 4 november is de twaalfde Van der Leeuwprijs uitgereikt aan de Voedseltuin tijdens een uitverkocht Stadmakerscongres in Theater Zuidplein. De prijs, voor Rotterdamse initiatieven die een uitzonderlijke meerwaarde hebben voor de publieke ruimte en de ontwikkeling van de stad, ging naar de Voedseltuin vanwege het vermogen om met zeer geringe middelen grote impact te maken. De Voedseltuin ontvangt een geldbedrag van 4000 euro.


Naast de voorziening van verse groenten voor bezoekers van de Voedselbank, speelt de Voedseltuin een belangrijke rol in de bewustwording van en educatie over groen in de stad. Daarnaast biedt de Voedseltuin kansen aan Rotterdammers die minder makkelijk meekomen. Deze unieke combinatie van functies, in een gebied dat aan grootschalige ontwikkeling onderhevig is, moet volgens de Van der Leeuwkring, bestendigd, beschermd en aangemoedigd worden.

Open Oproep

Dit jaar heeft AIR, Architectuur Instituut Rotterdam namens de Van der Leeuwkring voor het eerst een Open Oproep gedaan om Rotterdamse stadmakers de kans te geven zichzelf voor te dragen voor de Van der Leeuwprijs. Hiermee wil de Kring de nadruk verleggen van het prijzen van gevestigde initiatieven naar het aanmoedigen van individuen en organisaties met een uitgesproken innovatieve, en daarom soms kwetsbare, aanpak.

De Open Oproep leverde 19 inzendingen op, die laten zien dat de begrippen privaat initiatief en publieke ruimte heel breed zijn op te vatten. Er zijn initiatieven die iets heel nieuws beginnen of juist een bestaand concept aanpassen aan de Rotterdamse context; er is invulling van klassieke openbare ruimte of juist een herdefiniëring van voormalige besloten ruimtes.

Wijkpaleis en Queer Gym

Naast de Voedseltuin waren het Wijkpaleis en Queer Gym genomineerd. De Van der Leeuwkring prees het

Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan voor diens grote maatschappelijke impact op het publieke domein, uithoudingsvermogen en innovatieve financieringsmogelijkheden. Door ook kleine obligaties aan te bieden, kan de hele buurt mede-eigenaar zijn van het Wijkpaleis.

Queer Gym voegt volgens de Kring meer toe aan Rotterdam dan alleen een veilige ruimte om te sporten: het initiatief helpt het gesprek over gender en identiteit op gang te brengen en dient daarmee als voorbeeld voor veilige (semi-)publieke ruimtes en organisaties.