ROTTERDAM - Europa zet zich in voor het wereldmilieu, en de Church of God voert gelijktijdige opruimacties in steden uit in Nederland, het VK, Frankrijk en België.
Net zoals kleine waterdruppels samen een enorme oceaan vormen, zijn de inspanningen van mensen over de hele wereld nodig om de aarde schoon te maken. Om die reden voert de Church of God World Mission Society (Algemeen voorzitter: Eerwaarde Kim Joo-cheol, hierna ‘de Church of God’ genoemd) van mei tot juni wereldwijde milieubeschermingsactiviteiten uit ter herdenking van de ‘Wereldmilieudag (5 juni)’ en andere evenementen.
Op zondag 4 mei vonden gelijktijdige stedelijke opruimacties plaats op verschillende locaties in Europa, waaronder Nederland, het VK, Parijs in Frankrijk, Brussel en Sint-Niklaas in België. Overheidsinstanties in elk land verwelkomden deze activiteiten, voorzagen in schoonmaakmateriaal en spraken hun dankbaarheid uit.
In Nederland namen ongeveer 90 mensen deel aan activiteiten in Rotterdam, de grootste havenstad van Europa, en de hoofdstad Amsterdam.
Een functionaris van de Church of God legde het doel van de actie uit: “De gemeenteleden namen deel aan de opruimactie om de aarde schoon te maken die God heeft geschapen, en om het gelukkige leven van de wereldwijde familie te ondersteunen.” Ze voegden eraan toe: “Het is nog betekenisvoller omdat ook buren meedoen in de strijd tegen de klimaatcrisis en milieuproblemen, om zo een betere aarde te creëren.”
In Rotterdam namen 59 mensen deel aan de ‘8698ste Wereldwijde Opruimactie’ in de gebieden Slinge plein en Zuiderpark. De vrijwilligers kwamen op hun vrije dag en bestonden uit studenten, kantoormedewerkers, huisvrouwen, tieners en kinderen. Hun leeftijden en beroepen waren zeer divers. De gemeente Rotterdam waardeerde hun inzet.
De vrijwilligers begonnen met een warming-up om 12:30 uur en maakten vervolgens enthousiast een 5 km lang traject schoon. Er lag allerlei afval op straat, in het park, rond metrostation Slinge en rondom Ahoy, een multifunctionele evenementenhal. Ze verzamelden afval zoals plastic flessen, wegwerpbekers, glazen flessen en huishoudelijk afval. In totaal werd tijdens de drie uur durende actie veel afval opgehaald.
Joheny deed enthousiast mee aan de schoonmaakactiviteit:
"Volgende keer ben ik er zeker weer bij," zegt Joheny glimlachend. Ze was uitgenodigd om deel te nemen aan de schoonmaakactie en besloot op die manier de saamhorigheid binnen de kerk te ervaren. "Ik wilde graag iets betekenen voor de community," voegt ze toe.
Brigitte, een actief lid van de kerk die al vaker heeft deelgenomen, toonde zich tevreden over de opkomst: "Ik ben blij dat er vandaag zoveel deelnemers waren," zegt ze. "Er lag minder afval dan bij eerdere keren, maar desondanks hebben we toch een waardevolle bijdrage kunnen leveren." Ze hoopt dat anderen dit goede voorbeeld zullen volgen: "Het afval is misschien minder geworden, maar opruimen blijft nog steeds nodig."
Maria spreekt van een geslaagde en inspirerende dag:
"Het was een gezegende dag," zegt Maria. "Veel mensen hebben vandaag deelgenomen en daarmee ook echt een voorbeeld gesteld — niet alleen voor elkaar, maar vooral voor de jongeren."
Ze benadrukt met trots de betrokkenheid van de jeugd: "Er deden maar liefst zeven studenten mee in de leeftijd van 12 tot 17 jaar, en ook drie jongere kinderen onder de 12. Ze vonden het leuk en deden actief mee."
De inzet van deze jonge vrijwilligers laat zien dat milieubewustzijn geen leeftijd kent.
29 mensen namen deel aan de ‘8711ste Wereldwijde Opruimactie’ in Amsterdam en maakten het gebied rond de Amsterdamse Bijlmer Arena schoon. Met medewerking van het stadsdeel Zuidoost en met het verstrekken van grijpers en vuilniszakken, maakten de vrijwilligers 2,5 km schoon.
De leden van de Church of God zijn een goed voorbeeld van ‘continue dienstverlening’. Om het milieu schoon te maken, voeren zij op vrijwillige basis regelmatig opruimacties uit op plekken zoals Rotterdam Slinge plein, Zuiderpark, stadion van Feyenoord, de Bijlmer Arena in Amsterdam, Buiten Centrum en de Vrije Universiteit sinds 2011, en verhogen zo het milieubewustzijn van burgers.
Vorig jaar en het jaar ervoor, tijdens de Nationale Vrijwilligersdag ‘NL DOET’, nodigden zij 35 kansarme huishoudens uit naar de Church of God in Rotterdam. Ze deelden voedsel, kleding, boeken en schoolspullen uit. Ze werden begeleiders van ouderen in verzorgingshuizen, maakten wandelingen met hen en brachten hen aan het lachen. Ook hielpen ze kansarme kinderen met schoolmaterialen, voedsel en speelgoed. De ‘Wereldwijd Pascha Liefde, Levenreddende Bloeddonatie Estafette’ van deze kerk droeg ook bij aan het redden van levens van buren die dringend bloed nodig hadden.
De Church of God is een wereldwijde kerk, gevestigd in 175 landen. Ze werd opgericht in Korea in 1964 en viert dit jaar haar 61ste jubileum. Wereldwijd geloven 3,92 miljoen gelovigen in 7.800 lokale kerken in God de Vader en God de Moeder, volgens de Bijbel. Ze hechten waarde aan het Nieuwe Verbond Pascha, dat eeuwig leven belooft, door het geloof en de waarheid van de vroege kerk te behouden.
Ze beschouwen de 8 miljard mensen als één wereldfamilie en tonen liefde aan hun naasten door middel van maatschappelijke activiteiten zoals noodhulp, milieubescherming, bloeddonatie en hulp aan kansarmen – in totaal meer dan 30.000 keer.
Voor hun inzet hebben zij diverse prijzen ontvangen, zoals de Queen’s Award for Volunteering, de prijs van de burgemeester van Manchester, een waarderingsbrief van het Spaanse Rode Kruis, de Green World Award en de Green Apple Award – alleen al in Europa. Ze kregen wereldwijd erkenning en vertrouwen van overheden en organisaties, waaronder de Presidential Volunteer Service Award van de drie belangrijkste Amerikaanse overheden, de Presidential Award van de drie Zuid-Koreaanse regeringen, de Braziliaanse Medaille voor Wetgevende Dienstverlening, de Peruaanse Medaille van de Nationale Assemblee, en de hoogste nationale milieuprijs – meer dan 5.000 keer.
De Church of God voert sinds vorig jaar de ‘Worldwide Hope Challenge’ campagne. Als onderdeel daarvan werd van januari tot maart de ‘Hold Hope!’ campagne gehouden, die kansarme mensen in meer dan 30 landen ondersteunde in hun levensonderhoud. In mei en juni zullen ze campagnes uitvoeren zoals ‘Erase Plastic Footprint’ en ‘Forest of Hope’ ter gelegenheid van Wereldmilieudag en andere evenementen.