ROTTERDAM - De tien kanshebbers voor de Rotterdam Architectuurprijs zijn bekend! Stemmen voor de publieksprijs kan vanaf nu tot en met 29 april via de website maar ook via de stembus in zeven Rotterdamse bibliotheken.


Dit jaar werden 40 projecten ingezonden voor de Rotterdam Architectuurprijs. De vakjury onder leiding van Maike van Stiphout heeft zich gebogen over alle inzendingen en selecteerde daaruit tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Daarbij heeft de jury gelet op innovatie en haar blik vooral gericht op de relaties die de bouwwerken aangaan met hun omgeving. Wat betekent een bouwwerk voor de gebouwde omgeving, maar ook welke wisselwerking is er met de natuurlijke en de sociale context?

De veelzijdige stad Rotterdam

Op vele fronten wordt aan Rotterdam gewerkt. Daarvan getuigt de juryselectie van de Rotterdam Architectuurprijs 2024 zeker. In de selectie van de jury komen onder meer sociale en andere woningbouw, een slimme renovatie, jong erfgoed, zorgarchitectuur en een metrostation terug. De projecten zijn allen mooi verspreid over de gemeente Rotterdam.

Stemmen publieksprijs online en via de stembus

Voor de publieksprijs kan op een van de volgende tien projecten worden gestemd. Het zijn in willekeurige volgorde:

1. Olympia College Rotterdam

2. Prinsessenflats

3. Havenkwartier

4. Grondstoffenstation Afrikaanderplein

5. De Hoekstee

6. Trappenhuis

7. Metrostation Strand

8. The Lobby

9. Roseknoop

10. Babel

Iedereen kan tot en met 29 april online stemmen via www.rotterdamarchitectuurprijs.nl of fysiek in een van de volgende bibliotheken: Overschie, Zuidplein, Delfshaven, IJsselmond, Hoogvliet, Ommoord en de Centrale bibliotheek in het centrum. Het project met de meeste stemmen zal straks de publieksprijs uit handen van het stadsbestuur. Nog een keer de projecten bekijken? Dat kan niet alleen online maar ook in de tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek. De stemmer met de beste stemmotivatie wint een diner in de Euromast en de meest aansprekende inzenders nodigen we uit voor de feestelijke prijsuitreiking op 14 juni.

Juryprijs

De vakjury brengt een bezoek aan de tien geselecteerde gebouwen en zal vervolgens twee eervolle vermeldingen en een winnaar onderscheiden. In het juryrapport en op de website van de Rotterdam Architectuurprijs zijn straks alle observaties en bevindingen terug te lezen. Wat zijn belangrijke ontwikkelingen in de stad, waarin blinkt de architectuur van Rotterdam uit en welke zaken hebben nog meer aandacht nodig?