ROTTERDAM - Vanochtend reikte Said Kasmi, de Rotterdamse wethouder voor Onderwijs, Cultuur en Toerisme, de Er Was Eens 2022-trofee uit aan Silas de Goede uit groep 7a van de Arentschool in Rotterdam. Silas de Goede won met zijn verhaal De koe die wilde hardlopen de allereerste Er Was Eens (po-editie) in samenwerking met Kind en Onderwijs en Villa Zebra. Op de vraag van de wethouder of Silas nog meer verhalen gaat schrijven, antwoordde de scholier: 'Ik wist niet eens dat ik zou winnen, maar misschien wil ik nog wel wat verhalen schrijven!'


De koe die wilde hardlopen is een origineel en komisch verhaal over een koe die vergeefs probeert hard te lopen. De Er Was Eens-vakjury: "Met de fantasie van deze schrijver zit het echt goed." en "Dit verhaal had echt een kop en een staart, heel talig."

Over Er Was Eens
Er Was Eens Kind en Onderwijs is een unieke samenwerking tussen Kind en Onderwijs Rotterdam, Passionate Bulkboek en Villa Zebra. De verhalenwedstrijd Er Was Eens is inmiddels al jaren succesvol in het vmbo en mbo, maar richt zich in deze editie op groep 7 en 8 van het primair onderwijs (po).

In vier lessen leren de scholieren een eigen verhaal schrijven. Dit kan in de vorm van een kort verhaal, gedicht of raptekst. Aan het begin van het project ontvangen alle leerlingen een leesboek, dat is afgestemd op hun niveau en dat dient als inspiratiebron voor hun eigen verhaal. Om hen te laten zien hoeveel manieren er zijn om een verhaal te vertellen, hoe een verhaal tot stand komt en hoe ze hun fantasie kunnen prikkelen worden er gastlessen gegeven door een bekende schrijver en, als speciale toevoeging aan deze editie, ook door een kunstenaar. Samen met de kunstenaar hebben ze hun verhaal getransformeerd tot een beeldend kunstwerk.

De klassen hebben zelf het beste verhaal van de klas gekozen: de klassenwinnaar. De Er Was Eens-vakjury bestond uit Loulou Drinkwaard (oprichter van en redacteur bij Uitgeverij Wilde Haren), Daniel Albering (eigenaar kinderboekwinkel De Kleine Kapitein) en Astrid Boonstoppel (YA-auteur).Winnaar

Silas de Goede wint een boekenkast met tien leesboeken naar keuze voor thuis én een jaarabonnement voor Villa Zebra. Alle deelnemers ontvangen de Er Was Eens-verhalenbundel.